Na hitterecords maakt Spanje zich op voor drastische temperatuurdaling

door admin
Na hitterecords maakt Spanje zich op voor drastische temperatuurdaling

Vanaf zondagavond komt daarmee een einde aan wat de ‘veranillo de San Martín wordt genoemd, het ‘zomertje van San Martín’ gekenmerkt door zeer mild nazomerweer. In grote delen van Spanje komt het kwik overdag niet onder de 20 graden. Langs de mediterrane kusten nadert het zelfs dichter de 30 graden.

Het Spaanse weerbureau Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) waarschuwt voor een algemene temperatuurdaling in het hele land, met vorst verwacht in de berggebieden van het schiereiland. 

Ongekend warme novemberdagen

Opmerkelijk genoeg toonden de dagen van 11 tot en met 14 november de warmste temperaturen voor deze tijd van het jaar sinds de metingen begonnen in 1950. Temperaturen van 35°C werden gemeten in delen van het zuiden van Andalusië en op de Canarische Eilanden. Maar aan deze ongebruikelijk warme periode lijkt een einde te komen.

Winterse week voor de boeg

Meteorologen zijn nog niet helemaal zeker of november zal eindigen met kou en sneeuw. Het kan nog zijn dat zich een hogedruksysteem vormt op het schiereiland met stabiel weer en koudere nachten met ijzige mist in de ochtend. Ook is het mogelijk dat zich een hogedruksysteem vormt verder naar het noorden, die stormen omleid naar lagere breedtegraden, waardoor Spanje wordt getroffen door neerslag en sneeuw in hogergelegen gebieden. De verwachting is dat de sfeer de komende dagen dynamischer zal worden, wat zal leiden tot meer typische omstandigheden voor deze tijd van het jaar.

Invloed van de poolstraal

De verwachte daling van temperaturen is te wijten aan een verandering in de oriëntatie van de poolstraal, zoals uitgelegd door het weerportaal Meteored. “De poolstraal is een zeer intense luchtstroom op grote hoogte (9-12 km) die het weer op het aardoppervlak beïnvloedt, door het sturen van lagedrukgebieden en hogedrukgebieden, en warme en koude luchtstromen,” leggen zij uit. De laatste weken heeft Spanje te maken gehad met warme luchtstromen van de poolstraal, maar binnenkort zal een koude luchtstroom, afkomstig van noord naar zuid, een groot deel van Spanje beïnvloeden.

Verwachte weersomstandigheden

“Er is sprake van een gegarandeerde temperatuurdaling, met veel neerslag in het noorden van het schiereiland en sneeuw in de hogere gebieden,” voegen ze eraan toe. Deze temperatuurdaling zal gedurende de hele week aanhouden. “We moeten alert zijn op de mogelijkheid van een DANA (Depressión Aislada en Niveles Altos) in de westelijke Middellandse Zee, nabij de Balearen en het oostelijke deel van het schiereiland,” waarschuwen ze.

Wat is een DANA?

Een DANA, volgens de officiële definitie van Aemet, is “een geïsoleerde depressie op grote hoogte die zich volledig heeft losgemaakt van de circulatie geassocieerd met de poolstraal, en onafhankelijk van deze stroom beweegt, soms zelfs stationair wordt.” Het is een soort luchtzak van koude lucht, omringd door warmere lucht, die zich kan verplaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk