Na verdubbeling olijfolieprijs ook Spaanse groenten en fruit stuk duurder

door admin
Na verdubbeling olijfolieprijs ook Spaanse groenten en fruit stuk duurder

Voor groente en fruit moet bij de kassa momenteel gemiddeld 20 procent meer worden afgerekend vergeleken met december 2022, zo blijkt uit een berekening van consumentorganisatie Facua. In sommige supermarkten was dit zelfs bijna 40 procent. De prijs van vers fruit in het algemeen steeg ten opzichte van een jaar geleden met 12 procent en groente en aardappels met 22 procent.

Internationale ontwikkelingen

Volgens landbouworganisaties UPA en COAG zijn het niet de boeren die van deze prijsontwikkeling profiteren. Zij hebben er dan ook in de eerste plaats belang bij dat deze situatie binnen afzienbare tijd verandert. Sinaasappelproducenten zijn er lang niet zeker van dat dit zal gebeuren. De komst van andere sinaasappelsoorten uit het buitenland en het feit dat het gangbare sinaasappelseizoen dit jaar ook nog eens het kortste uit de afgelopen 11 jaar is, drijft de prijs van de Spaanse vruchten omhoog. Bij de start van het huidige seizoen ligt de prijs 23 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. 

Volgens woordvoerder Diego Juste van de UPA geldt voor appelproducenten min of meer hetzelfde. De Spaanse appelmarkt ondervindt momenteel de gevolgen van de toegenomen export van deze vrucht uit Italië. 

Minder wortels op de markt

Wat betreft de prijsstijging van wortels gaat het om een andere oorzaak. Wortels worden maar voor een klein deel geëxporteerd, het grootste deel, meer dan de helft, is bestemd voor de conserven- en diepvriesindustrie. Producenten in deze industrieën hebben zich niet gehouden aan hun contractafspraken waardoor boeren minder wortels gezaaid en geoogst hebben. Er is kortom weinig aanbod dit seizoen waardoor de prijs omhooggaat. 

De prijsstijging van aardappels is simpelweg toe te schrijven aan de gevolgen van de huidige inflatie. Hoe dan ook zal de komst van meer regen de oogst van alle gewassen ten goede komen, waardoor uiteindelijk ook de prijs wel weer zal dalen.  

Suiker en olijfolie het duurst geworden

Naast sinaasappels, wortels, aardappels en appels is ook de prijs van suiker flink gestegen. Een prijsstijging van niet minder dan 42 procent is gerelateerd aan slechte oogsten en internationale spanningen. Suiker en olijfolie zijn daarmee de twee producten waarvan de prijzen het hardst gestegen zijn in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk