Natuurbrand bij Tarifa gestabiliseerd

door admin
Natuurbrand bij Tarifa gestabiliseerd

De brand in de Sierra de San Bartolomé treft ten minste 50 hectare struikgewas en dennen volgens informatie van Infoca. Antonio Sanz van de Junta de Andalucía verklaarde tijdens zijn bezoek aan de commandopost dat de wind “een wapenstilstand” had gegeven. Daar konden de blusdiensten op de grond van profiteren.

Ongeveer 70 mensen moesten ter preventie worden geëvacueerd. Het gaat om bewoners van de wijk El Chaparral. De buurtvereniging van Bologna fungeert nu op last van de gemeente Tarifa als opvanghuis. Daar werden donderdag meer dan dertig uitgezette bewoners geteld. Volgens Sanz is “voorlopig” de terugkeer naar huis van deze mensen niet gepland, gezien de complexiteit van de brand, vanwege de moeilijke bereikbaarheid van het terrein en de wind. 

Om half twaalf kwam het nieuws van Infoca op Twitter dat de brand is gestabiliseerd.

“Chaos bij Infoca”

Door de brand getroffen inwoners van Tarifa hekelen de acties van Infoca: “Het is chaos”. “We hebben de hele nacht gebeden voor de dag die komt”, bekent Sandra Jiménez, voorzitter van de buurtvereniging Betis. Betis is tevens een van de meest getroffen plaatsen door de brand. Ook de landelijke gebieden van Betijuelo en El Chaparral, in de Sierra de San Bartolomé, op een paar meter van het strand van Bolonia zijn getroffen.

Twee helikopters zouden bij zonsopgang weer aansluiten, maar volgens omwonenden waren ze om 9.30 uur nog steeds niet gearriveerd. Ze hebben zelf de nacht doorgebracht met het vervoeren van emmers water om te proberen bij enkele bronnen die het dichtst bij huizen en dierenstallen zijn het vuur onder controle te krijgen.

Volgens Infoca kunnen luchtmiddelen niet vliegen “zolang de zon niet helemaal op is”. Daar voegden ze aan toe dat ze, op een gespreide manier zullen toevoegen; twee zware watervliegtuigen gaan sturen en een Super Puma helikopter, een Kamov en twee Bell 412; een bluswagen; een medische eenheid; vijf blusteams; twee versterkingsbrigades (Brica); een operationeel technicus; een milieuagent en de directeur van het Provinciaal Operationeel Centrum (COP). Volgens Infoca gaat het om een stenig terrein is met steile hellingen.

Nog drie actieve branden in Asturias

Het Prinsdom Asturië registreerde drie actieve bosbranden laat op donderdag, één gestabiliseerd en acht in onderzoek, volgens de hulpdienst van het Prinsdom Asturië (SEPA). De evaluatie-, monitoring- en afrondingswerkzaamheden – het koelen van hotspots in verbrande gebieden – bij de branden die de afgelopen dagen zijn geregistreerd, zijn aan de gang. Eveneens worden tegelijkertijd blus- en bewakingstaken uitgevoerd bij nieuwe branden.

Lees ook: Terroristische brandstichtingsgolf zet het groene Spanje in brand

De actieve branden zijn in Aballe/Dego, in Parres, Caneles (Cabrales) en Caldueño (Llanes), de laatste “zonder gevaar” volgens SEPA. De gestabiliseerde brand is die tussen Tineo en Valdés, waarbij zes SEPA-brandweerlieden gemobiliseerd blijven vanuit de parken Barres, Valdés en Tineo, samen met het hoofd van de noordwestelijke zone. De onderzochte branden bevinden zich in Allande (2), Tineo, Villayón, Piloña, Parres, Cangas del Narcea en Laviana.

Dit vind je misschien ook leuk