De man zou zijn aangehouden in Spanje tijdens een tussenstop toen hij onderweg was naar Marokko voor een vakantie. Aan het AD laat Yesilgöz weten het “in de eerste plaats natuurlijk ongelofelijk frustrerend” te vinden “wanneer iemand onterecht vast zou zitten”.
Diverse politieke partijen en mensenrechtenorganisaties, waaronder Denk en GroenLinks-PvdA, hebben de overheid aangeklaagd wegens nalatigheid en eisen opheldering. De toerist ontvangt consulaire bijstand en er is contact met zijn familie en Spaanse advocaat via het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De man, die anoniem wil blijven en een Marokkaanse achtergrond heeft, ontkent alle beschuldigingen en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Zijn situatie in de cel wordt als erbarmelijk beschreven, met extreme hitte en gebrek aan privacy. De burgemeesters van Tilburg en Arnhem, waar de familie van de man woont, maken zich grote zorgen.
Diverse Kamerleden hebben vragen gesteld en eisen dat de minister actie onderneemt. Ook zijn er zorgen over de rol van Nederlandse ‘geheime terreurlijsten’, waar de man mogelijk onterecht op zou staan. Minister Yesilgöz erkent dat er Nederlanders onterecht op zulke lijsten kunnen staan maar zegt dat de verantwoordelijkheid om dit recht te zetten vooral bij de betrokkenen zelf ligt.
Vast zonder iets te hebben gedaan
Tegen het AD zegt de man vanuit zijn cel: “Ik zit hier zonder iets te hebben gedaan. Ik kan waarschijnlijk nooit meer vrijuit reizen, want Yeşilgöz roept dat wij het maar zelf moeten oplossen. Maar hoe krijg ik mijzelf van de lijsten van Interpol en van de lijsten in alle andere landen die de signalering hebben overgenomen? Hoe weet ik überhaupt op welke lijsten ik sta? Wat voor leven kan ik nog leiden als ik straks terug ben in Nederland? Behoud ik mijn baan en mijn sociale contacten of zullen zij met afschuw naar mij kijken terwijl ik niets heb gedaan?”