Nieuwe episode Saharastof bereikt Spanje op woensdag en houdt aan tot weekend

door admin
Nieuwe episode Saharastof bereikt Spanje op woensdag en houdt aan tot weekend

De komende dagen wordt Zuid-Spanje, en met name Málaga, geteisterd door een grote hoeveelheid woestijnstof vanuit de Sahara. De zogenaamde ‘cálima’ wordt vanaf woensdag verwacht en zal naar verwachting tot en met komend weekend boven Spanje blijven hangen.

De ‘cálima’, het meteorologische fenomeen voor grote hoeveelheden woestijnstof die vanuit de Sahara overwaait naar Spanje, zal vandaag de Zuid-Spaanse kust bereiken. Het advies is dan ook om ramen en deuren gesloten te houden en om kostbare spullen binnen te zetten wanneer je niet wil dat deze bevuild worden door het roodkleurige woestijnstof.

Huidige episode woestijnstof minder hevig dan in 2022

De Spaanse weerdienst verwacht echter niet dat deze episode zo hevig zal zijn als op verschillende momenten in 2022. De frequentie en intensiteit waarmee vorig jaar stof uit de Sahara het Iberisch schiereiland bereikte, is ongekend waardoor onderzoekers zich afvroegen wat dit zou gaan betekenen voor de toekomst. Op verschillende momenten was het vorig jaar zelfs zo erg dat sporten in de buitenlucht werd afgeraden vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Toch zegt een woordvoerder van het Aemet dat het de komende dagen lang niet zo erg zal zijn als bijvoorbeeld in maart 2022 toen de hoogste concentratie stof in de geschiedenis werd gemeten. De cálima zorgde er toen, samen met de regenval, voor dat een groot deel van de straten en gevels in een deel van Spanje roodgekleurd achterbleven.

Code geel vanwege hoge golven langs Zuid-Spaanse kust

Ook blijft de wind in het zuiden van Spanje aanhouden. Vanaf donderdag geeft het Aemet zelfs code geel af langs de Zuid-Spaanse kust vanwege golven van 3 a 4 meter hoog. Sterke windvlagen blijven tot en met komend weekend de kusten van Málaga, Almeria, Granada, de Straat van Gibraltar, Ceuta, Melilla en de kust en het platteland van Cádiz teisteren.

Dit vind je misschien ook leuk