Nieuwe registratieregels zetten toerismesector Costa Blanca op scherp

'Big brother' bezorgt hoteliers Spanje veel hoofdbrekens

door Else BeekmanElse Beekman
registratieregels

De nieuwe registratieregels voor toeristen in Spanje zorgen voor flinke hoofdbrekens bij hoteliers in de Comunidad Valenciana. Brancheorganisatie Hosbec waarschuwt dat het systeem, opgelegd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van Fernando Grande-Marlaska, de start van het toeristenseizoen ernstig belemmert.

Hotels kampen met een wirwar van administratieve verplichtingen en technische problemen die hen voor grote uitdagingen stellen. Sinds het nieuwe registratiesysteem van start is, is de hoeveelheid gegevens die ze vast moeten leggen verdrievoudigd.

Nieuwe verplichtingen, nieuwe problemen

Sinds december moeten hotels niet alleen de gegevens van gasten bij aankomst doorgeven aan de autoriteiten, maar ook al op het moment van reservering. Dit betekent een verdubbeling van de administratieve last. Bovendien onstaat in veel gevallen verwarring over wie de juiste informatie moet verstrekken: het hotel zelf of de reisorganisatie die de boeking afhandelt.

Volgens Hosbec heeft dit geleid tot een ‘technologisch en juridisch limbo’. “We hebben fors geïnvesteerd in training en de implementatie van de nieuwe software, maar het systeem blijft problemen opleveren,” aldus voorzitter Fede Fuster. “Het werkte niet goed vóór de ingangsdatum, crashte op 2 december en ondergaat sindsdien onverwachte wijzigingen.”

Gevolgen van registratieregels voor hotels

Voor veel hotels betekenen de nieuwe registratieregels extra administratief werk en onzekerheid. In gevallen waarin reisbureaus of touroperators de gegevens niet direct doorsturen, moeten hotels zelf maar iets invullen, vaak met foutieve of incomplete gegevens. Zo lopen hotels risico op een boete. Bovendien worden de efficiëntie en de betrouwbaarheid van het systeem ondermijnd.

Daarnaast klaagt de sector over het gebrek aan juridische duidelijkheid. Drie maanden na de invoering is de bijbehorende ministeriële regeling nog altijd niet gepubliceerd, waardoor bedrijven in onzekerheid verkeren over mogelijke wijzigingen op korte termijn. “We weten niet of we weer aanpassingen moeten doen of dat de regels straks opnieuw veranderen,” zegt Fuster. “Dit is geen manier om een sector te reguleren die zo belangrijk is voor de economie.”

Oproep tot versoepeling van de registratieregels

Hosbec roept de overheid op om snel in te grijpen en de regels werkbaarder te maken. De organisatie pleit ervoor dat hotels alleen verplicht worden om gegevens door te geven op het moment van inchecken, en niet eerder. Ook zou de informatie beperkt moeten blijven tot identiteitsgegevens zoals paspoort- of DNI-nummers, zonder extra administratieve lasten voor de hotelbranche.