Nieuwe sabotagepoging bij Vuelta Spanje leidt tot vier arrestaties

door admin
Nieuwe sabotagepoging bij Vuelta Spanje leidt tot vier arrestaties

Volgens de Nationale Politie waren de verdachten van plan om 400 liter van een vloeistof, vergelijkbaar met motorolie, te gieten op het parcours van de etappe die maandag plaatsvond tussen Súria (Barcelona) en Arinsal (Andorra). 

De verdachten werden betrapt in een bosrijk gebied in de regio Solsonès, terwijl ze bezig waren met het activeren van een ingewikkeld mechanisme, bestaande uit een elektroklep en een timer. Dit mechanisme was verborgen in de vegetatie langs de weg.

Verdachten namen uitgebreide veiligheidsmaatregelen

In het kader van de zogenoemde operatie ‘Splendor’ merkten de agenten op dat de gearresteerden uitgebreide veiligheidsmaatregelen namen om ontdekking en toezicht te vermijden. Ten tijde van hun arrestatie droegen de verdachten geen mobiele telefoons en hadden ze secundaire, moeilijk begaanbare paden gebruikt om bij het punt te komen waar ze het mechanisme hadden geïnstalleerd.

Beelden van mechanisme om vloeistof te morsen

De politie heeft beelden vrijgegeven van het mechanisme dat de groep Catalaanse separatisten wilde gebruiken om de vloeistof te morsen op het parcours van de wielerwedstrijd. Het apparaat bestond uit twee containers van 200 liter, een activeringsapparaat met een magneetventiel en een timer, en een verborgen slang die tot aan de weg reikte.

De vloeistof, vergelijkbaar met motorolie, wordt geanalyseerd om de samenstelling ervan te bepalen. De verdachten zijn vrijgelaten, maar worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele groep, openbare ordeverstoring, verkeersovertredingen en milieumisdaden.

De rechter heeft als voorwaardelijke maatregel opgelegd dat de verdachten zich op een minimale afstand van 500 meter van de Vuelta-etappes moeten bevinden. 

Onderzoek is nog gaande

Het onderzoek is nog gaande en richt zich op meerdere misdrijven, waaronder lidmaatschap van een criminele organisatie, openbare ordeverstoring, overtreding van de verkeersveiligheid en milieumisdrijven.

Eerdere poging tot sabotage

Het is niet de eerste poging die wordt gedaan om de Vuelta te saboteren. Afgelopen zaterdag werden al vier personen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van acties tegen de wielerkoers. Op zondag ontstond er chaos tijdens de tweede etappe toen bleek dat er spijkers en punaises op de weg waren gegooid. De actie leidde tot meerdere lekke banden bij de deelnemende wielrenners. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. 

Dit vind je misschien ook leuk