Nieuwe storm Domingos zet Spanje op scherp na vertrek Ciarán

door admin
Nieuwe storm Domingos zet Spanje op scherp na vertrek Ciarán

Het aankomende weekend wordt het land opnieuw getroffen door zeer sterke windstoten die snelheden kunnen bereiken tot 100 kilometer per uur, voornamelijk in kustgebieden en bergregio’s. De aankondiging komt nadat afgelopen donderdag in Madrid een jonge vrouw om het leven kwam door de val van een boom als gevolg van de hevige wind.

Aanhoudende instabiliteit op vrijdag

De Spaanse meteorologische dienst Aemet voorspelt voor deze vrijdag aanhoudende onstabiliteit over het gehele land, met sterke en zeer sterke windstoten in het noorden en oosten van het vasteland en op de Balearen, en bijzonder hevige neerslag in Galicië. Er is een rood alarm afgegeven voor kustfenomenen in Asturië, Cantabrië, Galicië en het Baskenland, en een oranje waarschuwing voor dezelfde reden en voor wind in Andalusië, de Balearen, Castilla-La Mancha, Catalonië en de Valenciaanse Gemeenschap.

Regen en intense wind op zaterdag

Zaterdag worden vooral de neerslag en de zeer intense wind opgemerkt, met de grootste effecten in het noordwestelijke kwadrant van het schiereiland. De sneeuwgrens stijgt, wat de sneeuwval beperkt tot hogere delen van de Pyreneeën. De westelijke wind zal zeer sterke windstoten veroorzaken, vooral aan de Galicische en Asturische kust, evenals in de bergen en hoogvlaktes.

Stabieler weer op zondag

Tegen zondag en maandag wordt een geleidelijke stabilisatie van de atmosfeer verwacht. Dan trekt Domingos weg naar de Noordzee. De neerslag, wind en zeeomstandigheden worden dan minder intens. Zondag kunnen echter nog steeds enkele verspreide buien voorkomen in Galicië en de Cantabrische regio’s, evenals zeer intense wind in de bergsystemen van het oostelijke derde deel van het land. Naar verwachting neemt de wind in de loop van de dag af. Daarmee komt waarschijnlijk op maandag een einde aan deze periode van slecht weer.

Impact van storm Ciarán

Storm Ciarán eiste afgelopen donderdag het leven van een 23-jarige vrouw in Madrid en zorgde voor de annulering van meer dan 80 vluchten, verstoringen van de spoorwegdiensten, de ineenstorting van infrastructuren en het omvallen van bomen in verschillende delen van het land. Het noodweer, een van de diepste depressies van de afgelopen jaren in Europa, trof het hele land behalve de Canarische Eilanden en het uitsterste zuidoosten van Spanje, met orkaanachtige windstoten. Die bereikten snelheden van meer dan 160 kilometer per uur en gingen gepaard met regen en golven tot negen meter hoog.

Met de aankomende storm Domingos raadt Aemet aan om waakzaam te blijven en de weerberichten nauwgezet te volgen. 

Dit vind je misschien ook leuk