Nieuwe werkgelegenheid of goudkoorts in Asturië?

door admin
Nieuwe werkgelegenheid of goudkoorts in Asturië?

Het Spaanse ministerie van Industrie heeft een Canadese multinational, Western Metallica, toestemming gegeven voor de exploitatie van goud, zilver en koper in een regio in Asturië.

Western Metallica, dat al mijnbouwactiviteiten in Andalusië en Latijns-Amerika heeft, zal de exploratie uitvoeren in de gemeente Allende in het Prinsdom Asturië. Het exploratiegebied beslaat 62 mijnbouwroosters, wat neerkomt op ongeveer 15,5 vierkante kilometer.

Vergunning voor drie jaar

De exploratie zal plaatsvinden in de regio Antiforme del Narcea, binnen het gebied van Navia-Alto Sil. De Canadese onderneming heeft een vergunning gekregen voor een periode van drie jaar. Tijdens het aanvraagproces van de vergunning hebben verschillende individuen en (milieu)groepen bezwaren ingediend. Onder de bezwaarmakers bevinden zich de Coordinadora Ecologista de Asturias (CEA) en de Asociación Espacio Social Colectivo para la Autogestión, Diversidad y Autonomía Escanda.

Discussie over werkgelegenheid en milieu

Er is enige controverse rond het project. Enerzijds beweren stemmen dat meer banen gecreëerd kunnen worden door middel van een circulaire economie gebaseerd op recycling. Anderzijds benadrukken tegenstanders van het project de mogelijke negatieve impact van mijnbouw op het milieu en de lokale gemeenschappen in Asturië.

Goudkoorts

Op sociaal vlak denken de inwoners dat er sprake is van een soort ‘goudkoorts in Asturië’. Volgens CEA “heeft de opening van een goudmijn als enige doel het spekken van de zakken van het bedrijfsleven. Het dient geen enkel sociaal doel, ondanks de misleidende reclame die over dit soort projecten wordt gemaakt. Doorgaans verwijst deze als zoethouder naar de hoeveelheid werkgelegenheid die wordt gecreëerd”. De tegenstanders geloven dat er meer banen gecreëerd zouden worden door het gebied te herstellen en een circulaire economie op basis van recycling te implementeren.”

De regering en de betrokken onderneming zullen naar verwachting reageren op deze zorgen. Ondertussen benadrukken ze de potentiële economische voordelen van de mijnbouwactiviteiten.

Lees ook: Nieuw leven voor mijn in Granada dankzij interesse uit China

Dit vind je misschien ook leuk