De krant El Economista schreef eind oktober al dat het huuraanbod met 30% was gedaald nadat de Woonwet in werking trad. Experts van de nationale federatie van makelaarsverenigingen voorspelden dat die verlaging nog wel even door zou gaan. Ze verzochten de regering met klem de wet te wijzigen en met realistische maatregelen te komen in plaats van met pleisters. De vraag naar huurwoningen zou in vijf maanden tijd met 11% zijn gestegen en de prijzen met gemiddeld 9% in het laatste half jaar.
Lees ook: Daling huuraanbod en stijging prijzen door nieuwe Woningwet in Spanje
Ware ‘exodus’ onder investeerders
De directeur-generaal van Agencia Negociadora del Alquiler (ANA), José Ramón Zurdo, spreekt van een ware ‘exodus’ onder ontwikkelaars en investeerders, die zich terugtrekken uit de woninghuurmarkt en hun heil zoeken in andere, meer lucratieve projecten. Deze trend zou het reeds krappe huuraanbod in Spanje verder doen krimpen. Bijgevolg werkt het in de hand dat de huurprijzen door het plafond schieten, gedreven door een hoge vraag.
Klemmende maatregelen
Zurdo uit felle kritiek op wat hij beschouwt als tegenstrijdig beleid. Enerzijds wordt de noodzaak benadrukt om het aanbod van huurwoningen te vergroten, terwijl anderzijds de maatregelen de grootbezitters – de voornaamste bron voor meer aanbod – juist uit de markt drukken.
Verplichte bijdrage aan sociale woningbouw
Bovendien worden ontwikkelaars door de huidige wetgeving verplicht om 40% van hun projecten als sociale woningbouw te realiseren (20% op niet-geconsolideerd stedelijk grondgebied). Daarvan moet de helft ook nog bestemd zijn voor betaalbare huur. Dit alles zonder aanpassing van de prijsmodules voor beschermde woningen, wat een extra struikelblok vormt voor de sector.
Prijsopdrijving en verminderd aanbod
Deze maatregelen lijken nu al hun tol te eisen: met een afnemend aanbod en een onverminderd hoge vraag, stijgen de prijzen voor huurwoningen onvermijdelijk.