Noodweer Oost-Spanje: Overstromingen en branden veroorzaakt door DANA

door admin
Noodweer Oost-Spanje: Overstromingen en branden veroorzaakt door DANA

Daar moesten brandweerlieden ingrijpen om water uit een centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Albocàsser te pompen. Ook zijn er meerdere personen gered die vastzaten in hun voertuigen.

De storm begon zaterdagochtend rond 10 uur met de eerste regenbuien en donderslagen in verschillende gemeenten zoals Morella, Montalbán, en Castellón de la Plana. In het kleine stadje Vilanova d’Alcolea werd maar liefst 41 l/m² regen gemeten in een zeer korte periode, waarvan de helft binnen slechts tien minuten viel.

Bosbrand door blikseminslag

De brandweer heeft verschillende incidenten aangepakt, waaronder een bosbrand in Borriol, vermoedelijk veroorzaakt door blikseminslag. Ook zijn er branden gemeld in Onda, Almassora en Vila-real.

Het Rode Kruis heeft een noodteam geactiveerd in Alicante, en heeft een tijdelijk opvangcentrum opgezet in Torrevieja om daklozen te beschermen tegen het extreme weer.

De Spaanse meteorologische dienst Aemet heeft de weeralarmen verhoogd en verwacht dat de intense regenbuien, vergezeld van hagel en sterke wind, de komende uren zullen doorgaan, vooral in het zuiden van de Valenciaanse Gemeenschap.

Met deze extreme weersomstandigheden adviseert de brandweer de bewoners van de getroffen gebieden om voorzichtig te zijn en indien mogelijk thuis te blijven. Tot nu toe zijn er 813 oproepen geregistreerd bij het noodnummer 112, resulterend in 517 incidenten.

Volgens de laatste gegevens van Avamet zijn vooral de binnenlandse gebieden getroffen, met in sommige regio’s tot 75 liter regen in slechts twee uur tijd. En volgens Aemet, het Spaanse meteorologische instituut, is het ergste nog op komst.

Meeste neerslag in Borriol

Top 10 Meest Getroffen Gemeenten (gemeten tot 15:50 uur op zaterdag, 2 september)

  • Borriol: 189 l/m²
  • Vilafamés: 158 l/m
  • La Pobla Tornesa: 130.4 l/m²
  • Betxí: 107 l/m
  • Tírig: 101 l/m²
  • Catí: 94 l/m²
  • Vilanova d’Alcolea: 91.4 l/m²
  • La Serratella: 90 l/m²
  • La Vilavella: 90 l/m²
  • Onda: 86.8 l/m²

 

De eerste en meest intense buien zijn opgemerkt in de binnenlanden en hebben daar grote hoeveelheden water achtergelaten. Daarna heeft DANA zijn weg naar de stad Valencia gevonden.

DANA in Navarra

Pamplona heeft de meest regenachtige dag van de afgelopen jaren beleefd. Alleen al door de drie uur hevige regenval die vrijdagavond viel, was 1 september de meest regenachtige dag in de Navarrese hoofdstad sinds 10 juni 2015. Zowel die dag als gisteren werd er 62,3 liter geregistreerd.

Ook deze zaterdag ligt op koers voor vergelijkbare cijfers. Van middernacht tot 12.00 uur is er al 47 liter per vierkante meter gevallen. De meest regenachtige septemberdag uit de geschiedenis in de hoofdstad van Navarra blijft 1 september 1969, met 88,8 liter per vierkante meter.

Wie zich momenteel in de getroffen gebieden in Spanje bevindt of plannen heeft om daar naartoe te reizen, is het is het belangrijk om de meest actuele weersvoorspellingen en lokale waarschuwingen op te volgen. De autoriteiten en hulpdiensten zijn op volle sterkte aanwezig en adviseren bewoners en bezoekers om extra voorzichtig te zijn en indien mogelijk binnen te blijven.

Belangrijk risico op zondag voor zuidoosten van het land

De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwt op X (Twitter) vooral het zuidoosten van het land voor het noodweer. We schreven gisteren al over de intense regen die aan de Costa del Sol wordt verwacht. Ook over het midden van het land, de provincies Toledo, Madrid en Segovia trekken hevige buien. 

Dit vind je misschien ook leuk