Oekraïense president Zelenski op bezoek in Spanje

door admin
Zelenski

Om 12.00 uur vandaag ontvangt de president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, de president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, in het Moncloa regeringspaleis. Na de bijeenkomst staat een persconferentie tussen de twee leiders gepland. Zelenski zal vervolgens om 14.00 uur koning Felipe ontmoeten.

Zelenski had op 17 mei willen komen, maar moest zijn bezoek toen uitstellen als gevolg van de intensivering van het Russische offensief op de tweede stad van het land Charkov. De Oekraïense president wordt vergezeld door de minister van Defensie, Rustem Umerov, en mogelijk door Dmitro Kuleba van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Belangrijke ontmoetingen

Het bezoek van Zelenski aan Spanje omvat meerdere belangrijke afspraken. Na de ontmoeting met Sánchez in Moncloa, zal om 14:00 uur Koning Felipe VI Zelenski ontvangen in het Koninklijk Paleis van Madrid. Daarna volgt een lunch in zijn eer om 14:45 uur. Tijdens deze lunch zal de Spaanse koning een toespraak houden.

Bilaterale overeenkomst

Een van de belangrijkste onderdelen van het bezoek is de ondertekening van een bilaterale overeenkomst voor veiligheidshulp aan Oekraïne. Dit document is vergelijkbaar met overeenkomsten die Zelenski al met andere Europese landen heeft gesloten. Het beoogt langdurige en georganiseerde steun aan Oekraïne te garanderen. Spanje zal zich in dit document verplichten de sancties tegen Rusland te handhaven en samen te werken met het Internationaal Strafhof bij de vervolging van mogelijke oorlogsmisdaden door Vladimir Poetin.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Wegens veiligheidsredenen werd de aankomst van president Zelenski niet eerder dan op het laatste moment bevestigd. Deze aanpak volgt de Oekraïense president ook bij andere buitenlandse reizen, zoals zijn bezoek aan de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Granada afgelopen oktober. Destijds werd zijn aanwezigheid pas bevestigd toen hij al op Spaanse bodem was.

Aan het einde van maandagmiddag zal president Zelenski ook een bezoek brengen aan de Spaanse Tweede Kamer, zoals gemeld door bronnen binnen het Congres. Dit officiële bezoek markeert de eerste officiële reis van president Zelenski naar Spanje. Zijn aanwezigheid in Granada afgelopen oktober was namelijk op uitnodiging van de derde Top van de Europese Politieke Gemeenschap. Tijdens dat bezoek verkreeg hij de toezegging van nieuwe Hawks-raketsystemen en antidronesystemen.

De ontmoetingen van vandaag vormen een bevestiging van de voortdurende steun van Spanje aan Oekraïne in het licht van de aanhoudende Russische agressie.

Lees ook: Pedro Sánchez in Kyiv aangekomen voor bezoek aan Zelenski

Dit vind je misschien ook leuk