Omvangrijk internationaal mensensmokkelnetwerk ontmanteld in Spanje

door admin
Omvangrijk internationaal mensensmokkelnetwerk ontmanteld in Spanje

Wetshandhavingsinstanties uit vijf landen werkten samen in een omvangrijke operatie om een internationaal mensensmokkelnetwerk te ontmantelen. Migranten werden uit Cuba naar de Europese Unie gesmokkeld.

Het gezamenlijke onderzoek, geleid door Europol en INTERPOL, resulteerde in de arrestatie van 62 personen, waarvan 25 Cubanen. De smokkelring gebruikte geavanceerde methoden en opereerde in Spanje, Griekenland en Servië. Het vergemakkelijkte de illegale toegang van meer dan 5.000 Cubaanse migranten tot de EU voor een hoge prijs van €9.000 per persoon.

Het criminele netwerk gebruikte een veelgebruikte berichtenapplicatie om kwetsbare Cubaanse cliënten te targeten die hun omstandigheden wilden ontvluchten. Tegen een aanzienlijke vergoeding bood het netwerk transport, transfers en vervalste documentatie aan om de reis van de migranten naar de EU te vergemakkelijken.

€45 miljoen winst

De gecompliceerde smokkeloperatie maakte gebruik van een omslachtige route: de criminelen vlogen de Cubaanse migranten naar Servië, waarbij ze profiteerden van het destijds visumvrije toegangsbeleid van Servië. Vandaar werden de migranten in het geheim naar Griekenland vervoerd voordat ze uiteindelijk Spanje bereikten. De illegale activiteiten van het netwerk hebben naar schatting een winst van ongeveer €45 miljoen opgeleverd. Het onderzoek onthulde de geavanceerde aard van de criminele infrastructuur, met meerdere cellen die actief waren in verschillende steden in Spanje, Griekenland en Servië.

Exploitatie

Het criminele netwerk maakte misbruik van de kwetsbaarheid van de migranten, waaronder minderjarigen en vrouwen, door hen te onderwerpen aan oplichting, overvallen en afpersing. Schokkend genoeg werden vrouwen in sommige gevallen zelfs overgedragen aan andere criminele groepen voor seksuele uitbuiting.

Honderden vervalste documenten

Tijdens de operatie in juni 2023 namen politieagenten uit de drie betrokken landen talrijke criminele activa in beslag, waaronder honderden vervalste documenten, vervalsingsapparatuur, 18 onroerendgoedstukken, 33 voertuigen en 144 bankrekeningen. Daarnaast werd er aanzienlijke hoeveelheden contant geld in verschillende valuta in beslag genomen, wat een zware slag toebracht aan de criminele organisatie.

Dit vind je misschien ook leuk