Fairtrade in Spanje heeft in 2023 een omzet van 156,2 miljoen euro bereikt. Dat betekent een groei van 10 miljoen euro en een toename van 7% ten opzichte van 2022. Deze groei laat een herstel zien na de Covid-19 pandemie, volgens gegevens van het Coordinadora Estatal de Comercio Justo (CECJ).
Volgens de CECJ is de omzet van fairtrade in Spanje sinds 2020 blijven groeien. Al lag het groeitempo, met stijgingen van 0,3% tot 1%, wel laag. De groei in 2023 is vooral te danken aan de toegenomen inkomsten van importerende organisaties en de verkoop van fairtrade-producten door conventionele bedrijven.
Consumentenuitgaven
In 2023 was de gemiddelde uitgave per persoon voor fairtrade-producten in Spanje 3,20 euro. Spanjaarden kochten een kleine 82% van de producten in supermarkten en grote winkels, 12,7% in de horeca, en 5,1% in speciaalzaken voor fairtrade.
Meest populaire producten
Voedingsmiddelen blijven het belangrijkste product, en zijn goed voor meer dan 96% van de omzet. Cacao en zoetwaren zijn de meest verkochte producten, met 76,8% van de omzet. Daarna volgt koffie met 15%. Textielproducten, zoals kleding en huishoudelijke artikelen, zijn de meest verkochte niet-voedingsmiddelen, met 2,7% van de totale omzet.
Certificeringen en herkomst
95,8% van de fairtrade-transacties betreft producten die het Fairtrade-keurmerk dragen. Deze producten komen van 131 coöperaties en producentenorganisaties uit 46 landen, met Peru, India, Oeganda, Paraguay en Guatemala als de belangrijkste handelspartners. Spanje koopt de meeste producten aan uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië volgen.
Potentieel voor groei
“Hoewel we nog lang niet op het niveau van andere Europese landen zitten, heeft Spanje veel groeipotentieel voor de ontwikkeling van eerlijke handel”, verklaarde Laura Rubio, directeur van de CECJ.
Ze wees er op dat de omzet van fairtrade in Frankrijk het afgelopen jaar meer dan 2.1 miljard euro bedroeg, onder andere dankzij de wettelijke erkenning van de sector. De CECJ stuurt er dan ook op aan dat fairtrade in Spanje een plek krijgt in de toekomstige Wet Sociale Economie.
Lees ook: Bananenwijn als duurzaam antwoord op verspilling op Canarische Eilanden?