Met de zomerseizoen in aantocht, maken de handelaren en ondernemers van Benalmádena zich op voor een nieuwe periode van drukte. Echter, een oud probleem steekt opnieuw de kop op, namelijk de illegale straatverkopers. Deze zijn in de Spaanse volksmond beter bekend als ‘manteros’ of ’top mantas’.
De illegale verkopers danken deze namen aan het feit dat ze hun – vaak vervalste – producten uitstallen op grote kleden. Zodra een van hen die op wacht staat de politie waarneemt, vouwen ze hun kleden snel samen met de koopwaar erin en zetten het op een sprint. Om net zo snel weer terug te keren als het gevaar is geweken. Ondernemers in Benalmadena (Malaga) zijn klaar met deze oneerlijke concurrentie. De Asociación de Comerciantes y Empresarios de Benalmádena (ACEB) schat dat deze vorm van handel hun bedrijven jaarlijks tussen de 20 en 30 procent aan inkomsten kost. De inkomstenderving door illegale straatverkopers treft vooral ondernemers aan de kust rond de jachthaven Puerto Marina.
Ondernemers eisen strengere maatregelen
In een poging dit langdurige probleem aan te pakken, pleiten ze voor strengere maatregelen. Rosa María González, voorzitter van de ACEB, benadrukt de noodzaak van “controlemaatregelen”. Die moeten verder gaan dan de politie die achter straatverkopers aanjaagt op de strandboulevard, waarna de ‘manteros’ gewoon weer terugkeren en hun spullen opnieuw uitstallen. “We willen niet dat deze situaties zich voordoen. Hoewel politieaanwezigheid belangrijk is, kunnen we dit probleem niet op deze manier oplossen. We hebben afschrikkende maatregelen nodig,” aldus González.
Boetes voor wie bij ‘manteros’ koopt
Een van de voorgestelde maatregelen is het opleggen van administratieve sancties aan kopers van illegale straatverkopers. Dit omvat niet alleen de verkopers die hun aanbod op kleden uitstallen. Ook degenen die massages op het strand aanbieden of producten langs het strand verkopen. “Illegale straatverkoop is een misdrijf. Niet alleen de verkopers die wegrennen bij het zien van de politie zijn daarbij betrokken. Ook de kopers dragen bij aan dit misdrijf,” stelt González.
Bijeenkomst met burgemeester
Tijdens een recente bijeenkomst met onder meer de burgemeester van Benalmadena, Juan Antonio Lara, drongen de ondernemers er bij de gemeente op aan de verordening op de ambulante handel aan te passen. Daarmee zouden sancties aan kopers mogelijk gemaakt kunnen worden. “Het lijkt erop dat het gemeentebestuur bereid is om mee te werken en het haalbaar vindt,” bevestigde González in de krant SUR na de bijeenkomst.
Informatieve campagne
De ondernemers zijn van plan binnenkort een informatieve campagne te lanceren gericht op zowel toeristen als bewoners. Het doel is hen te informeren over de gevolgen van illegale verkoop. Ook willen ze duidelijk maken wat het betekent als toeristen bij deze verkopers kopen. Het gaat onder meer om vernietiging van banen door oneerlijke concurrentie, samenwerking met maffia, lagere productkwaliteit, en meer. Er worden informatiefolders voorbereid in meerdere talen. Men is van plan deze te verspreiden in hotels in de gemeente.
Lees ook: Het toenemend probleem van ‘manteros’ in Spanje