Onderzoek wijst uit: zo eet de Spanjaard zijn tortilla het liefst

door admin
Onderzoek wijst uit: zo eet de Spanjaard zijn tortilla het liefst

Maar liefst 70,4% van de Spanjaarden kiest voor de omelet met ui. De uitkomsten van het onderzoek, gebaseerd op 4.538 interviews die zijn uitgevoerd tussen 31 juli en 11 augustus van dit jaar, laat ook de voorkeuren zien wat betreft de gaarheid. De meerderheid van de respondenten geeft de voorkeur aan niet helemaal doorbakken tortilla (53,9%). De zeer goed doorbakken tortilla is bij 26,9% favoriet. 

Geslacht en leeftijd bepalen voorkeur

Het onderzoek splitst de keuzes ook uit naar geslacht en leeftijd. Er zijn bijna geen verschillen tussen mannen en vrouwen. De tortilla met ui heeft bij jongeren de meeste aanhangers in de leeftijdsgroepen 18-24 jaar (74,7%) en in de leeftijdsgroep 25-34 jaar (77,6%). De groep 55 en 64 jaar heeft met 22,7% de hoogste voorkeur voor de tortilla zonder ui. Bij de wat jongere respondenten was de niet helemaal gare tortilla het populairst. Bij de 25-34-jarigen was dat 62,3% en 35-44-jarigen 63,3%. 

Meest representatieve gerecht van de Spaanse keuken

Het onderzoek besteedt ook uitgebreid aandacht aan wat het meest typische en representatieve gerecht van de Spaanse gastronomie is. 48% van de ondervraagden is het erover eens dat paella op de eerste plaats staat, gevolgd door tortilla (25,4%) en Iberische ham (17,8%). De volgorde bij jongeren net iets anders: tortilla staat bovenaan, gevolgd door paella en Iberische ham. 

Hier zijn veel Spanjaarden het over eens

Over veel zaken zijn de Spanjaarden redelijk unaniem. Bijvoorbeeld over het gebruik van olijfolie. Maar liefst 98% vindt dat deze olie ‘bij voorkeur’ moet worden gebruikt bij het koken. 85,8% kiest voor stoofschotels, tegenover 8,9% voor gefrituurd voedsel. 81,1% van de Spanjaarden zien de Spaanse keuken als beste ter wereld. Zij zetten de Italiaanse keuken op de tweede plaats en de Franse keuken op de derde. Daarna volgen de Japanse, Mexicaanse, Chinese en Peruaanse keuken. 

Vlees of vis

De keuze tussen vlees (44,2%) en vis (40,8%) is redelijk gelijkmatig verdeeld. Hoewel dit wel sterk varieert per leeftijd. Tussen 18 en 24 jaar geeft 76,6% de voorkeur aan vlees boven vis (19,6%). Dat verschil wordt later wat minder uitgesproken. In de laatste leeftijdscategorie, boven de 75 jaar, wint vis (49,5%) het van vlees (23,4%).

Dit vind je misschien ook leuk