Onderzoekers geloven dat Rusland achter de bombrieven in Spanje zit

door admin
Onderzoekers geloven dat Rusland achter de bombrieven in Spanje zit

Eind november en begin december werden in Spanje zes bombrieven afgeleverd. Europese en Amerikaanse onderzoekers geloven dat Rusland achter de recente bombrievenactie in Spanje zit. Dat schrijft The New York Times.

De bombrieven werden afgeleverd op verschillende plekken. Er kwam een bombrief terecht bij de Oekraïense ambassade, het ministerie van Defensie, de officiële residentie van premier Sánchez en de Amerikaanse ambassade in Madrid. Niemand kwam hierbij om het leven. Wel raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade lichtgewond.

Een van de bommenbrieven werd gestuurd naar Instalaza, een wapenmaker in Zaragoza, in het noordoosten van Spanje, die granaatwerpers maakt die Spanje aan Oekraïne schenkt, en een andere ging naar de luchtmachtbasis Torrejón de Ardoz buiten Madrid.

‘Rusland zit achter bombrievenactie in Spanje’

De onderzoekers richtten zich in hun onderzoek op de Russian Imperial Movement, een rechts-radicale beweging waarvan wordt aangenomen dat deze banden heeft met Russische inlichtingendienst. Volgens de onderzoekers zijn belangrijke leden van de beweging in Spanje geweest.

Signaal

Amerikaanse functionarissen zeggen dat de operatie een signaal van Rusland kan zijn dat het land en zijn gevolmachtigden meer terroristische acties in Europa zouden kunnen uitvoeren als landen Oekraïne blijven steunen.

The New York Times schrijft dat er geen tekenen zijn dat Moskou bereid is om deel te nemen aan wijdverspreide geheime aanvallen of sabotage in Europa, waarvan Russische functionarissen denken dat dit een reactie van de NAVO zou kunnen uitlokken en mogelijk een kostbaar breder conflict zou kunnen veroorzaken, aldus Amerikaanse en geallieerde functionarissen. Om diezelfde reden hebben Poetin van Rusland en zijn generaals geen bevel gegeven tot een conventionele aanval op een NAVO-land.

Spaanse onderzoekers hebben “personen van belang” geïdentificeerd. Volgens een hoge Amerikaanse functionaris verdenken zij deze personen ervan betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

Dit vind je misschien ook leuk