Ontdek welk land het gelukkigste is en op welke positie Spanje staat

door admin
Spanje

Wist je dat er een land is dat gelukkiger is dan alle andere? En dat dit niet Spanje is? De zoektocht naar geluk is universeel. Het Wereld Geluksrapport speelt daar op in en publiceert elk jaar een rapport dat landen rangschikt op basis van hun geluksniveau.

Maar wat zijn de factoren die bijdragen aan nationaal geluk? Hoe wordt de tevredenheid van verschillende samenlevingen gemeten en vergeleken? In dit artikel verkennen we welk land het gelukkigste ter wereld is en hoe dat is bepaald.

Finland de gelukkigste en Spanje daalt

Het Wereld Geluksrapport 2024, bekend als het World Happiness Report, heeft onthuld dat Finland voor het zevende opeenvolgende jaar als het gelukkigste land ter wereld is gekroond. Deze classificatie plaatst Denemarken en IJsland direct na Finland, waarmee de Noordse landen hun positie als leiders in welzijn en tevredenheid bevestigen.

Het rapport van dit jaar gaat dieper in op de analyse van geluk door de verschillende levensfasen heen. Daarmee daagt het diepgewortelde percepties uit. Volgens het rapport tonen onderzoeken naar geluk een genuanceerder en veranderend beeld over tijd. Dat spreekt de notie tegen dat de latere levensfasen inherent deprimerend zijn, zoals beschreven in Shakespeare’s “As You Like It”.

Factoren die bijdragen aan nationaal geluk

Spanje, traditioneel gezien als een land met een hoge levenskwaliteit en een relaxte levensstijl, is dit jaar gedaald in de ranglijst. De specifieke redenen voor deze daling worden in het rapport niet uitvoerig besproken. Desondanks nodigt het uit tot reflectie over de verschillende aspecten die bijdragen aan nationaal geluk. Daaronder zijn economische stabiliteit, sociale steun, levensverwachting, vrijheid om levenskeuzes te maken, vrijgevigheid en de perceptie van corruptie.

Deze resultaten bieden een kans voor landen om te leren van de Noordse modellen van geluk. Die landen lijken een goed evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Ook kunnen de inwoners rekenen op een sterke sociale zekerheid en een hoge mate van burgerlijke vrijheden. Voor Spanje, net zoals voor alle landen, is het rapport een herinnering aan het belang van het nastreven van beleid ook het welzijn en geluk van zijn burgers. Economische groei is niet zaligmakend.

De top tien van gelukkigste landen

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Zweden
 5. Israël
 6. Nederland
 7. Noorwegen
 8. Luxemburg
 9. Zwitserland
 10. Australië

België staat op 16, het Verenigd Koningkrijk op 20 en de Verenigde Staten op 23.

De top tien ongelukkigste landen

 1. Afganistan
 2. Libanon
 3. Lesotho
 4. Sierra Leone
 5. Congo
 6. Zimbabwe
 7. Botswana
 8. Malawi
 9. Eswatini
 10. Zambia

Lees ook: De gelukkigste stad van Spanje ligt in Baskenland

Dit vind je misschien ook leuk