Ook in Spanje stress om energierekening

door admin
Ook in Spanje stress om energierekening

Door deze bijvoorbeeld een maand eerder uit te schakelen, verkorten ze de stookuren zodat inwoners van de gebouwen niet al te veel extra moeten betalen aan hun energierekening. Dat schrijft de krant 20Minutos die zich baseert op verklaringen van een Vereniging van Eigenaren in Madrid. Die heeft besloten dat er verder slechts tussen 13:30 uur tot 21:00 uur wordt gestookt.

Nieuwe providers en andere contracten

Andere zoeken nieuwe providers voor hun energie om de stijging van de energierekening in toom te houden. Deze begon al maanden geleden en is nog erger geworden door de oorlog in Oekraïne.

Vorige week adviseerde de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, de Europeanen al hun thermostaat lager te zetten. Daarmee zouden zij bijdragen aan de Europese verdediging tegen de gevolgen van de aanval van Vladimir Poetin op Oekraïne.

Op dat moment waren veel buurtgemeenschappen al maanden op zoek naar een manier om te besparen en bovenmatig energieverbruik te voorkomen om de hoge energiekosten te kunnen blijven betalen.

Rafael Martin, directeur van New Business bij Inmho (adviesbureau voor VvE’s), legt uit dat de buurtgemeenschap in Madrid geen op zichzelf staand geval is. “Als deze vereniging van eigenaren heeft besloten om de verwarming 2,5 uur uit te schakelen, dan hebben ook anderen iets dergelijks besloten. 

Vaarwel vaste prijzen

Martin vervolgt in 20Minutos: “De prijs dit jaar is bijna verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar en dat is een groot probleem”. De stijging van elektriciteit en gas is de laatste maanden het middelpunt van de problemen van de verenigingen van eigenaren.

Tot nu toe waren veel contracten op jaarbasis. De realiteit van de nieuwe – en veel hogere – rekeningen komt wanneer er opnieuw onderhandeld moet worden. Die onderhandelingen verlopen steeds moeizamer, want het krijgen van een “vaste prijs” is steeds lastiger.

Tot nu toe zijn dit jaar al een twintigtal energieleveranciers gestopt met hun dienstverlening. Degenen die doorgaan, doen dat tegen ongebreidelde prijzen. “In het afgelopen jaar was de goedkoopste prijs 0,04 euro per kW, nu is het met 0,11 euro drie keer meer”, zegt Martin. 

“Vaak zijn de VvE’s verrast als ze de nieuwe prijzen te weten komen. We geven aan dat de prijs is gestegen en we proberen met de bedrijven te onderhandelen over de beste prijs, maar veel kunnen we niet doen. Op vergaderingen leggen we uit wat er gebeurt en wat er in het verschiet ligt. Er zijn al gemeenschappen waar de verwarming een week geleden werd uitgezet, zonder rekening te houden het koufront deze week”, zegt Martin.  

Angst en controle van de facturen

Martin vervolgt: “Juist vandaag heeft een gemeenschap ons weer gebeld met de mededeling dat ze uren [verwarming] verwijderen. Het gaat om Olid Jurídico, een vastgoedbeheerder met 15 gemeenschappen in Valladolid. Dagelijks krijgen we meldingen van gemeenschappen die op deze manier proberen kosten te besparen”.

Volgens Martín zijn mensen bang en bellen om Inmho de hoge rekeningen te laten controleren en om te vragen wat er nog gaat komen…

Verminder potentieel en voeg elektriciteitsmeters samen

Het verlagen van het aantal uren dat de cv aanstaat is al iets gewoons om geld te besparen. Andere manieren om de prijs te drukken zijn het verminderen van het gecontractueerde potentieel van de VvE’s; het introduceren van LED-verlichting voor gemeenschappelijke ruimtes en het verenigen van elektriciteitsmeters. Dat zegt Ciudadela, een vastgoedbeheerder die voor zo’n 140 gemeenschappen in Madrid en Barcelona werkt. Directeur Jonathan Poderose legt uit dat het vooral gaat om maatregelen om te besparen op energie en lichtvoorziening. Die hebben de grootste impact op de portemonnee van de bewoners en op het reduceren van de zorgen hierover in verband met de oorlog in Oekraïne. 

Dit vind je misschien ook leuk