Ook resten Primo de Rivera opgegraven uit de Vallei der Gevallenen

door admin
Ook resten Primo de Rivera opgegraven uit de Vallei der Gevallenen

Op 24 oktober 2019 werden Franco’s stoffelijke resten uit de Basiliek verwijderd en waren de resten van Primo de Rivera de enige die bij het altaar waren achtergebleven. Nu is er een vergunning verleend voor de opgraving. Volgens Efe heeft de gemeenteraad van San Lorenzo de El Escorial de stedenbouwkundige vergunning verleend voor het verwijderen van de grafsteen van José Antonio Primo de Rivera om de opgraving van het lichaam van de stichter van de nationalistische Spaanse politieke partij Falange uit te kunnen voeren. Deze speelde een belangrijke rol tijdens de burgeroorlog en in de jaren erna tijdens het Franco-regime.

Bekijk ook: Historisch gezien beladen herbegrafenis Franco rustig verlopen

Op 20 januari vroeg de Stichting Santa Cruz del Valle de los Caídos de relevante licenties aan bij de gemeenteraad. Op 23 februari werden deze verleend en kunnen de marmeren stenen worden verwijderd. De kosten hiervan zullen 8.630 euro bedragen.

“Zodra het opgravingswerk is uitgevoerd door het geautoriseerde uitvaartcentrum, moet de vloer worden vervangen door zwarte Marquina-marmertegels, met dezelfde kenmerken als die in de omliggende vloer”, meldt het stadsbestuur.

De procedure die aan de gemeenteraad is meegedeeld, bevat ook een richtlijn over wat te doen als een nabijgelegen steen beschadigd raakt bij deze interventie: “Vervanging, waar van toepassing, van de aangrenzende platen die zijn aangetast door het verwijderen van de granieten plaat.” De regering voert het proces op verzoek van de familie zo discreet mogelijk uit met zo min mogelijk publiciteit.

Familie vervult wil van oom

In een verklaring lieten de nabestaanden weten dat ze met deze actie de wil van hun oom vervullen om begraven te worden op een heilige begraafplaats, in overeenstemming met de katholieke ritus. De wet van de Democratische Herinnering bepaalt namelijk dat “de crypten grenzend aan de basiliek en de daar begravenen het karakter hebben van een burgerlijke begraafplaats”. Dus is de wil van de familie om de stoffelijke resten over te brengen naar een andere plaats “die de familie heeft besloten” en die ze niet specificeerden. 

Zoals blijkt uit de notulen van de lokale overheidsraad waar Efe toegang toe had, moeten de werken binnen een periode van een jaar beginnen en moeten ze binnen drie jaar zijn voltooid. Beide te rekenen vanaf de kennisgeving van de administratieve handeling waarbij de vergunning wordt verleend.

Primo de Rivera

José Antonio Primo de Rivera (1903-1936) was een Spaanse advocaat, politicus en oprichter van de Falange-partij. Hij werd geboren in Madrid, en was de zoon van generaal Miguel Primo de Rivera, die van 1923 tot 1930 premier van Spanje was.

Na zijn rechtenstudie was José Antonio Primo de Rivera korte tijd werkzaam als advocaat voordat hij zich in de politiek begaf. In 1933 richtte hij de Falange-partij op, die in de jaren dertig een van de meest invloedrijke politieke bewegingen in Spanje werd.

Primo de Rivera was een charismatische leider en spreker die veel jonge Spanjaarden naar de Falange-partij trok. Hij geloofde dat Spanje een sterke, autoritaire regering nodig had om alle sociale en economische problemen te boven te komen en de positie als wereldmacht te herstellen.

De politieke ideologie van Primo de Rivera werd sterk beïnvloed door fascistische en nationalistische ideeën, evenals door zijn eigen persoonlijke ervaringen tijdens zijn jeugd in een militaire familie. 

In 1936 werd Primo de Rivera gearresteerd door de Republikeinse regering en beschuldigd van samenzwering tegen de staat. Hij werd opgesloten in Alicante en later overgebracht naar een gevangenis in Madrid Daar werd hij in november 1936 door een vuurpeloton  geëxecuteerd.

Primo de Rivera blijft een controversieel figuur in de Spaanse geschiedenis. Sommigen zien hem als een heldhaftige verdediger van traditionele Spaanse waarden en anderen als een gevaarlijke extremist die autoritarisme en repressie promootte. Nadat hij was begraven op de Almudena-begraafplaats in Madrid werd hij in 1959 overgebracht naar zijn huidige graf in de basiliek van de Valle de los Caídos..

Dit vind je misschien ook leuk