Scandinavische media waarschuwen ook voor ‘ineenstorting’ Canarische Eilanden

door admin
ineenstorting

De Canarische Eilanden staan volgens recente berichten in de Noordse pers op het punt van een “naderende ineenstorting”. De archipel in de Atlantische Oceaan wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. In 2023 werd met 95,7 miljoen overnachtingen een record bereikt.

Dit nieuws volgt op eerdere berichtgeving in de Britse media. Die waarschuwden massaal voor de toeristische druk op de eilanden – een situatie die door Turismo Islas Canarias echter is ontkend.

Zweedse, Noorse en Deense media hebben recent artikelen gepubliceerd waarin verslag werd gedaan van “haat tegenover toeristen op de Canarische Eilanden” en mogelijke “ineenstorting” werd belicht. Onder die media ook Expressen, het op een na grootste medium van Zweden. Dit publiceerde verschillende artikelen over de onvrede onder het personeel van hotels dat kamers moet schoonmaken. De krant maakte gebruik van termen als “slavernij” om hun situatie te omschrijven. Vergelijkbare berichtgeving is te vinden in Deense media zoals B.T. en in Noorse publicaties zoals Dagbladet. Allemaal verwijzen ze naar conclusies uit een rapport van de groep Ben Magec Ecologistas en Acción. De conclusie van dat rapport luidt dat de eilanden gebukt gaan onder over-exploitatie en dat een systemische ineenstorting nabij is.

Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn drie van de elf grootste bronnen van toeristen naar de Canarische Eilanden in 2023. Respectievelijk kwamen hier 407.598, 381.552 en 213.049 bezoekers vandaan. Daarom heeft deze berichtgeving potentieel verstrekkende gevolgen.

Hoog serviceniveau

Claes Pellvik, communicatiehoofd van Nordic Travel Leisure Group (NTLG), weerlegt echter deze negatieve beeldvorming. “We herkennen ons absoluut niet in dit scenario. De Canarische Eilanden zijn sinds de jaren ’50 verreweg de nummer één bestemming voor de Noordse landen. De verschillende eilanden worden met name gewaardeerd om het hoge serviceniveau,” benadrukt hij.

Uitdagingen

Pellvik erkent wel dat er uitdagingen zijn. Met name in een seizoen waarin het aantal aankomsten op recordniveau is en er tegelijkertijd een groot personeelstekort heerst na de pandemie. Ook het verkeer en betaalbare huisvesting vormen problemen. Wel staat deze kwesties volgens hem hoog op de agenda van de overheid. Iets dat recent nog is bevestigd door Jessica de León, de regionale minister van Toerisme. Een andere uitdaging voor de eilanden is het hoge aantal aankomsten van migranten. Met name het eiland El Hierro heeft te maken met overvolle opvangcentra.

Dit vind je misschien ook leuk