Opgraving van geclaimde Franco-slachtoffers van start in Cuelgamuros

door admin
Opgraving van geclaimde Franco-slachtoffers van start in Cuelgamuros

In de crypten van de voormalige Vallei der Gevallenen bij Madrid zal een een multidisciplinair team van 15 technici maandag beginnen met het opgraven van de resten van 128 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog.

De meeste slachtoffers waren het gevolg van het Franco-regime. Binnen de basiliek is een volledig forensisch laboratorium opgezet met moderne apparatuur, zodat de experts hun werk kunnen doen. Het team bestaat uit zes forensisch experts, archeologen, tandartsen, genetici en vier leden van de forensische politie, die zullen helpen bij het identificeren van de kisten waarin de slachtoffers begraven liggen als de inscriptienummers niet duidelijk zichtbaar zijn.

Zorgvuldige voorbereidingen

El País schrijft dat voorafgaand aan de opgravingen zijn er voorbereidingen getroffen en juridische obstakels overwonnen. In december zijn er maatregelen genomen om het gebied te beschermen, de architectonische structuren te beveiligen en de veiligheid van de technici te waarborgen. De technici zullen werken met persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsbrillen, mondkapjes, handschoenen en isolerende laarzen. Luchtfilters zijn geïnstalleerd om de hoeveelheid stof in de omgeving te verminderen.

Maandenlange juridische strijd

Het proces om tot dit punt te komen was niet eenvoudig en heeft maandenlange juridische strijd gekend. Na vertragingen door Francoistische en anti-memorialistische groepen, evenals een weigering van de lokale burgemeester om een bouwvergunning af te geven, zijn de werkzaamheden nu eindelijk van start gegaan.

Lees ook: Een nieuwe blik op controversieel Franco-monument Vallei der Gevallenen

De operatie is een initiatief van de socialistische regering om te voldoen aan de Wet op de Democratische Herinnering. Niettemin dreigt de “Vereniging voor verdediging van de Vallei der Gevallenen” met rechtszaken wegens heiligschennis.

Resten van 128 slachtoffers

Het doel van het team is om de resten van de 128 slachtoffers te identificeren. De opgravingen vinden plaats in twee fases, waarbij eerst de Capilla del Santo Sepulcro wordt onderzocht, waar naar verwachting 78 van de geclaimde resten zich bevinden. Vervolgens zal de Capilla del Santísimo worden onderzocht, waar nog eens 39 resten worden gezocht.

In andere crypten zullen de technici op een later tijdstip de resten onderzoeken. Het totale aantal begraven personen in Cuelgamuros bedraagt 33.847, wat overeenkomt met de bevolking van de stad Teruel. Van die personen zijn 12.530 nog niet geïdentificeerd.

Monument van Cuelgamuros

Het monument van Cuelgamuros, voorheen bekend als Valle de los Caídos, werd opgericht door Franco om zijn overwinning in de Burgeroorlog te vieren. Het heeft echter een lange geschiedenis van verzet en controverse gekend.

Veel families ontdekten pas later, tijdens de democratie, dat de resten van hun dierbaren naar de Vallei van de Gevallenen waren verplaatst. Sindsdien hebben ze gevochten voor de teruggave van de resten. Eén van de eisers, Manuel Lapeña, kreeg in 2016 een gerechtelijk vonnis ten gunste van de opgraving van zijn vader en oom. Hij overleed echter in 2021 voordat zijn wens kon worden vervuld.

Andere familieleden, zoals Mercedes Abril en Silvino Gil, beiden op hoge leeftijd, willen ook de resten van hun respectievelijke ouders terugvinden. Ook Fausto Canales, wiens vader en oom in het mausoleum begraven liggen, zal na een wachttijd van 20 jaar eindelijk dit moment meemaken.

Verkiezingen

Het werk zal naar verwachting duren tot na de komende verkiezingen op 23 juli, maar het hangt af van de nieuwe regering die wordt gekozen. De leider van de conservatieve PP heeft aangekondigd dat hij de wet van geheugendemocratie zal intrekken als hij tot premier wordt gekozen. Het extreemrechtse Vox staat zelfs compleet vijandig tegenover de wet.

De huidige minister van het voorzitterschap heeft benadrukt dat het geen politiek is maar menselijk fatsoen om families toe te staan de stoffelijke resten van hun dierbaren te bergen.

Lees ook: Spaanse rechter houdt opgraven slachtoffers in Vallei der Gevallenen tegen

Dit vind je misschien ook leuk