Opnieuw paarhonderd vluchten geschrapt door pilotenstaking Spanje

door admin
Opnieuw paarhonderd vluchten geschrapt door pilotenstaking Spanje

Vorige week staakten ze ook al twee dagen op 25 en 26 april. Dit zorgde voor honderden gecancelde en vertraagde vluchten. De onderhandelingen tussen de pilotenvakbond SEPLA en Vueling verlopen niet zo voorspoedig als men had gehoopt.

Vueling wordt in Spanje zeer veel gebruikt en biedt vluchten van Alicante, Barcelona, Málaga, Palma en Ibiza naar talloze Europese bestemmingen waar jaarlijks miljoenen toeristen vandaan komen zoals Amsterdam, Brussel, London Heathrow, London Gatwick en andere veelgebruikte luchthavens in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Op donderdag en vrijdag zullen in totaal 222 vluchten aan de grond blijven. Dit zijn voornamelijk vluchten vanaf vertrekbasis Barcelona. Het grootste deel van de geschrapte vluchten betreft binnenlandse vluchten vanaf de luchthavens van Málaga, Alicante en Granada. Passagiers van de geschrapte vluchten zouden al een waarschuwing moeten hebben ontvangen over het niet doorgaan van hun vlucht via e-mail of tekstbericht op hun mobiele nummer.

Volgens Vueling zal 86% van de passagiers vandaag en morgen niets van de staking merken. De 14% wel gedupeerde passagiers zullen binnen 24 uur ten opzichte van hun geplande tijd op hun bestemming aankomen.

Het bedrijf houdt hoofdkantoor in Barcelona en valt samen met British Airways onder moederbedrijf International Airlines Group. Op het moment heeft Vueling circa 1.000 piloten met Spanje als basis en 150 piloten elders. De kans is echter groot dat bepaalde vliegbases die Vueling gebruikt naar andere landen zullen verhuizen.

Juan Manuel Redondo, hoofd van de vakbond SEPLA bij Vueling zei: ‘Nu de winsten van Vueling verdrievoudigen en er zelfs tot 100 miljoen euro aan dividend is uitgekeerd, is het raar dat de arbeidsvoorwaarden voor de piloten niet zijn veranderd.’ Volgens de piloten ontvangen ze 30% minder loon dan piloten bij de belangrijkste concurrenten zoals Ryanair en Easyjet. Volgens SEPLA leidden deze omstandigheden al tot het vertrek van 30 piloten dit jaar. Dat waren er vorig jaar in totaal 90.

Dit vind je misschien ook leuk