Opnieuw sterkste aardbeving op La Palma met kracht 5

door admin
Opnieuw sterkste aardbeving op La Palma met kracht 5

In de nacht van zaterdag op zondag heeft het 24-uurs monitoringnetwerk van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) in totaal 42 aardbevingen gelokaliseerd die verband houden met de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan. Een tiental aardbevingen had een kracht van meer dan 3 (mbLg). 

Om 07:24 uur was er een aardbeving van 5,0 (mbLg), volgens de laatste update van de IGN-gegevens. Dat is de maximale kracht die is geregistreerd sinds het begin van de vulkanische crisis. De beving vond plaats in het zuidwesten van de gemeente Villa de Mazo, met een epicentrum op een diepte van 35 kilometer. Deze werd gevoeld met intensiteit IV-V op de EMS-schaal op alle eilanden in de provincie Tenerife.

De beving werd met name gevoeld in Puntallana, San Andrés y Sauces, El Paso, Garafía, Los Llanos de Aridane, Santa Cruz de La Palma, Breña Baja, Tijarafe, Breña Alta, Villa de Mazo, Barlovento, Tazacorte, Puntagorda, Fuencaliente, in De Palm; Valverde, Frontera en El Pinar, in El Hierro; Santiago del Teide, La Guancha, Icod de los Vinos, Guía de Isora, Los Realejos, Candelaria, Güímar, La Orotava, San Miguel de Abona, Granadilla de Abona, Santa Úrsula en Los Silos, in Tenerife, en Valle Gran Rey, Hermigua , Vallehermoso en San Sebastián, in La Gomera.

Ook een andere beving viel afgelopen nacht op. Die had een kracht van  4,1 mbLg, met een epicentrum op 37 kilometer diepte en opnieuw ten zuidwesten van Mazo. Deze beving werd op bijna het hele eiland La Palma gevoeld met een intensiteit van III-IV op de EMS-schaal.

Andere aardbevingen met een kracht van 3,2 (06,38 uur), 3,0 (06,46 uur), 3,7 (07,13 uur), 3,3 (07,21 uur) en 3,1 (07,59 uur).

Gisteren zijn 186 aardbevingen gelokaliseerd, de grootste van 3,7 mbLg die om 09.38 uur plaatsvonden in het zuidwesten van de gemeente Villa de Mazo. Met intensiteit IV EMS en een diepte van 10 km werd deze beving gevoeld in A Coruña en Lugo, volgens IGN-gegevens.

Nieuwsgierige toeristen

Naast de schade die de uitbarsting veroorzaakt, trekt deze ook nieuwsgierige toeristen aan. Tijdens dit lange weekend (maandag 1 november is Allerheiligen en een nationale vrije dag) wordt er zelfs een massa bezoekersstroom waargenomen. Hoewel het niet goed gesteld is met de economische activiteit op het eiland. Toerisme vertegenwoordigt doorgaans meer dan 20% van het bbp van La Palma en de gemiddelde bezettingsgraad is sinds het begin van de uitbarsting, op 19 september, gedaald van 70% naar 40%.

Met deze cijfers in de hand hebben de ondernemers in de toeristische sector (hotels, vakantiehuizen, plattelandstoerisme, autoverhuurbedrijven, reisbureaus, restaurants, winkels en freelancers) directe steun aangevraagd.

Herhuisvesting gedupeerde gezinnen

De regering van de Canarische Eilanden voorziet dat tegen het einde van het jaar of het begin van 2022 alle gezinnen die hun huis hebben verloren of die zijn uitgezet, zullen worden geïnstalleerd in de 123 huizen die de regering zal verwerven of in de geprefabriceerde huizen die worden geïnstalleerd. Sommige families zullen eind volgende week de hotels verlaten om te verhuizen naar de eerste 18 huizen, waarvan de administratieve procedures voor hun definitieve aankoop zich al in de laatste fase bevinden.

Lavastroom groeit

De technisch directeur van Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, heeft gewezen op de “belangrijke” voortgang die de derde en meest zuidelijke lavastroom sinds zaterdag heeft geboekt. In de afgelopen 24 uur is deze ongeveer 1.500 meter naar zee gevorderd. Hierbij zijn opnieuw verschillende kassen en woningen vernietigd.

Dit vind je misschien ook leuk