Oproep tot einde van de wateromleiding Taag-Segura in Spanje

door admin
Oproep tot einde van de wateromleiding Taag-Segura in Spanje

Bovendien eisen ze “effectieve maatregelen” om de achteruitgang van de rivier, inclusief de sluiting van de wateroverdracht te eisen. In een verklaring legde het platform ter verdediging van de Taag uit dat “rivierecosystemen in veel gevallen open riolen zijn geworden, die een bedreiging vormen voor de volksgezondheid en de natuur. De overheden die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de rivieren zouden niet optreden. 

Rivieren sterven uit

Volgens de organisatoren van de demonstratie sterven de rivieren van Madrid en de Taag uit, ondanks de doelstellingen van de Waterrichtlijn of nationale en regionale regelgeving. Ze geven aan dat de maatregelen van het nieuwe Hydrologische plan van de Taag “onvoldoende” zijn om een goede staat van de watermassa’s te bereiken.

In die zin hebben ze nogmaals gezegd dat de ecologische stromen die in het Plan zijn vastgelegd niet voldoen aan de wetgeving en de arresten van het Hooggerechtshof van 2019. Hun leveringen zijn te gering om de rivierdynamiek te herstellen of de verslechtering van rivieren te voorkomen. In het geval van de Taag, zo bekritiseren ze, “staan ​​de gevestigde stromen ten dienste van een onevenredige, giftige, roofzuchtige en niet-duurzame landbouw”.

Het beheer van de rivieren wordt uitgevoerd door verschillende administraties en organisaties. “Al deze administraties laten, door de verwaarlozing van hun functies, rivieren kanalen van vuil en dood water worden”, aldus de groepen.

Om deze situatie aan de kaak te stellen, gaan de organisaties uit Castilla-La Mancha, de Gemeenschap van Madrid, Extremadura en Castilla y León demonstreren mede ter gelegenheid van Wereld Water Dag op 22 maart. Zo willen ze concrete maatregelen eisen met betrekking tot de meest urgente problemen waarmee rivieren worden geconfronteerd:

  • De sluiting van de Taag-Segura-overdracht en de aanpassing van de landbouwactiviteit aan de daling van de bijdragen als gevolg van de klimaatverandering
  • Oprichting van voldoende ecologische stromen en met al zijn componenten
  • Grotere efficiëntie en effectiviteit van zuiveringssystemen
  • Een bijzonder ecologisch herstelplan voor het midden- en benedengedeelte
  • Herstel van het rivierengebied en beëindiging van de oeverbezetting.

 

Overdracht belangrijk voor de regio Murcia

Niet iedereen is voorstander van een dergelijke sluiting. Dankzij de overslag wordt de groentetuin van Spanje in Murcia namelijk voor een deel van water voorzien. De regionale leider van de Partido Popular benadrukte dat “het water van de regio Murcia alles is: het is het leven, het is de landbouw, de industrie, het transport en het gezin.” “Het is de sociale basis van ons land en biedt werkgelegenheid, banen voor duizenden gezinnen”.

Daaraan voegde hij toe niet te begrijpen hoe “Pedro Sánchez en zijn ministers hebben kunnen besluiten om de transfer van Tajo naar Segura met 50 procent te verminderen”. 

Overslag Taag-Segura

De overslag Taag-Segura is een van de grootste waterbouwkundige werken in Spanje. Hiermee wordt het water van de rivier de Taag omgeleid van de stuwmeren Entrepeñas (Guadalajara) en Buendía (Cuenca) naar de rivier de Mundo, een zijrivier van de Segura, via het Talave-reservoir. In 1979 arriveerden de eerste wateren in het Segura-bekken van de rivier de Taag.

De Taag

De Taag is de langste rivier op het Iberisch schiereiland. De rivier ontspringt in de Montes Universales nabij Teruelen stroomt 1.007 km westwaarts om in Lissabon uit te monden in de Atlantische Oceaan. De rivier wordt intensief gebruikt. Verschillende dammen en omleidingen leveren drinkwater aan de belangrijkste bevolkingscentra van Midden-Spanje en Portugal; Tientallen waterkrachtcentrales wekken stroom op.

De belangrijkste steden die de rivieren achtereenvolgens passeren zijn Aranjuez, Toledo en Talavera de la Reina in Spanje, en Abrantes, Santarém, Almada en Lissabon in Portugal. 

Bekijk ook: Mar Menor is belangrijkste slachtoffer van wateromleiding Taag-Segura 

Dit vind je misschien ook leuk