Opvallende bevolkingsgroei voor plattelandsdorpen rond Madrid

door admin
plattelandsdorp Fresno de Torote

De plattelandsdorpen in de Comunidad de Madrid, met minder dan 2.500 inwoners, hebben de afgelopen vijf jaar een opmerkelijke bevolkingsgroei doorgemaakt. Deze dorpen, die vaak te maken hebben met vergrijzing en leegloop, zagen hun bevolking met 11,5% toenemen, van 55.221 naar 61.603 inwoners.

Dit succes wordt toegeschreven aan de inzet van de regionale overheid onder leiding van Isabel Díaz Ayuso. Die heeft verschillende initiatieven gelanceerd om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van deze plattelandsdorpen te verbeteren.

Glasvezel stimuleert telewerken

Een van de belangrijkste factoren achter deze groei is de introductie van glasvezel. Daardoor kunnen mensen makkelijker telewerken. Veel nieuwe bewoners, zoals artsen, advocaten en andere professionals, hebben zich dankzij de verbeterde internetverbindingen definitief gevestigd in deze dorpen. Een voorbeeld is het dorp Venturada op 50 minuten rijden van de hoofdstad. De bevolking groeide hier met 18%. Volgens burgemeester Carolina Folgueira onderging een wijk die van oorsprong vooral uit vakantiewoningen bestond, tijdens de pandemie een transformatie. “Dankzij goed internet en de mogelijkheid tot telewerken hebben we veel nieuwe inwoners aangetrokken,” aldus Folgueira.

Overheidsinvesteringen

Naast de technologische verbeteringen speelden overheidsinvesteringen een cruciale rol. De regionale overheid heeft aanzienlijke subsidies verstrekt voor de verbetering van lokale infrastructuur en voorzieningen. Miguel Ángel García, de regionale minister van Presidencia, Justicia en Administración Local, benadrukt het belang van gelijke toegang tot diensten voor alle inwoners, ongeacht hun woonplaats. “Sinds de invoering van onze strategie voor de revitalisering van plattelandsdorpen hebben we een gestage bevolkingsgroei waargenomen,” verklaart García.

Programma ‘Pueblos con Vida’

Onlangs heeft de regio Madrid het programma ‘Pueblos con Vida’ gelanceerd. Dit is een plan met 13 maatregelen om dorpen levendig te houden en bevolkingsgroei te stimuleren. Dit omvat onder meer subsidies voor de verbetering en toegankelijkheid van dorpskernen, voor de oprichting en het behoud van lokale bedrijven zoals cafés en winkels, en de bouw en renovatie van betaalbare woningen voor jongeren.

Lokale succesverhalen

Een ander succesvol voorbeeld is Fresno del Torote, op 55 minuten van Madrid. Hier groeide de bevolking met 14% sinds de komst van glasvezel. Gemeenteraadslid Ana Arranz legt uit dat veel nieuwe inwoners door de beschikbaarheid van internet definitief zijn verhuisd.

Ook het kleine Robledillo de la Jara heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt, met een bevolkingstoename van 69%. Burgemeester Guillermo Crescente wijst eveneens naar de rol van snel internet als cruciaal. “Veel nieuwe inwoners vroegen eerst naar de internetverbinding. Toen ze hoorden dat er glasvezel was, besloten ze zich hier te vestigen,” aldus Crescente.

Lees ook: Zes verlaten dorpen in Spanje te koop voor minder dan 100.000 euro

Dit vind je misschien ook leuk