Overblijfselen Franquistische generaal verwijderd uit basiliek in Sevilla

door admin
Overblijfselen Franquistische generaal verwijderd uit basiliek in Sevilla

Op donderdag om 2.20 uur verlieten het stoffelijk overschot van de Franco-generaal die verantwoordelijk was voor 45.000 executies, en zijn vrouw Genoveva Martí de basiliek van Macarena in Sevilla. Woensdag om 23:51 uur heeft een andere lijkwagen Bohorquez Vecina, verantwoordelijk voor de uitvoering van vonnissen, uit de basiliek gehaald. Familieleden van beide generaals als arbeiders voor de opgravingswerkzaamheden arriveerden woensdagavond om 21:00 uur bij de Sevilliaanse tempel voor de opgravingen.

Bekijk ook: Resten van franquistische generaal moeten worden opgegraven in Sevilla

Bescheiden applaus

Toen de deuren van de basiliek opengingen en de lijkwagen vertrok, waren buiten enkele tientallen mensen aanwezig, waaronder pers en de familieleden van de generaals die de opgraving hadden bijgewoond. De stilte werd alleen verbroken door een bescheiden applaus van de familieleden.

In overeenstemming met de Democratische Geheugenwet

De opgravingen zijn uitgevoerd in overeenstemming met de nieuwe wet van historisch en democratisch geheugen, die in oktober van dit jaar in werking is getreden. Die wet bepaalt dat “de stoffelijke resten van leiders van de militaire staatsgreep van 1936 niet mogen worden of blijven begraven in een plaats van openbare toegang, anders dan een begraafplaats, die de verwezenlijking van openbare daden van verheerlijking, verheerlijking of herdenking van de mensenrechtenschendingen begaan tijdens de oorlog of de dictatuur kan bevorderen”.

De Macarena-Broederschap had al aangekondigd dat de overblijfselen van Queipo de Llano, zijn vrouw en generaal Francisco Bohórquez in november de basiliek zouden verlaten om te voldoen aan de nieuwe wet en werkte volgzaam mee. 

Niemand had meegedeeld dat de opgravingen deze donderdag zouden plaatsvinden. De basiliek was normaal open voor de eredienst en om negen uur ’s avonds, na sluitingstijd, arriveerden de arbeiders en familieleden van Queipo en Bohórquez, naast de lijkschouwer en een enkele regeringsvertegenwoordiger.

Queipo de Llano, leider van de opstand van 1936

De stoffelijke resten van Gonzalo Queipo de Llano y Sierra zijn een dag na zijn dood, op 9 maart 1951, begraven in de basiliek. De Britse historicus Paul Preston verwijst in zijn laatste werk naar Queipo de Llano als de psychopaat van het zuiden. Als hoofd van het leger in het zuiden van Spnje was hij rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van meer dan 45.000 mensen (14.000 in Sevilla, waar er bijna geen veldslagen waren). Onder hen de dichter Federico García Lorca en de politicus Blas Infante, institutioneel erkend als de vader van het Andalusische thuisland. Hij liet meer dan 700 massagraven na, sommige zo groot dat er naar schatting meer dan 1.300 slachtoffers van Franco’s repressie in liggen.

Dit vind je misschien ook leuk