Peñíscola dreigt met hoge boetes voor ‘commando parasol’

door admin
peñiscola

Met de zomer in volle gang, grijpt de gemeente Peñíscola in tegen een van de meest voorkomende en vervelende zomerpraktijken: het vroegtijdig reserveren van de beste plekken op het strand door het achterlaten van strandspullen zonder erbij te blijven.

Dit fenomeen, bekend als ‘comando sombrilla’ (commando parasol), is een doorn in het oog van zowel de gemeente als andere strandgangers. De praktijk doet denken aan die van hotelgasten die bij het krieken van de dag opstaan om een ligbed bij het zwembad te bedekken met hun handdoek om zo te voorkomen dat deze door iemand anders wordt ‘ingepikt’.

Strenge maatregelen tegen reserveren van strandplekken

In Peñíscola is nu van plan streng tegen deze praktijk op te treden. Het achterlaten van parasols, strandstoelen en andere voorwerpen om een plekje op het strand te reserveren, zonder zelf aanwezig te zijn, kan leiden tot een boete van 750 euro. De lokale politie is al begonnen met het verwijderen van onbeheerde strandspullen op Playa Norte.

Overtreding van de strandregels

Volgens Artikel 65 van de Gemeentelijke Verordening voor Veiligheid en Gebruik van de stranden in Peñíscola wordt deze handeling beschouwd als een lichte overtreding. De gemeente benadrukt dat de stranden in Peñíscola meer dan een half miljoen vierkante meter strand beslaan langs een kustlijn van meer dan 5 kilometer.  Daarmee is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen. “We verzoeken om een rationeel gebruik van het strand en het naleven van de veiligheidsvoorschriften,” aldus de gemeente.

Impact op toeristen

Deze nieuwe handhavingsmaatregelen kunnen voor sommige toeristen een verrassing zijn. De gemeente hoopt echter dat deze aanpak leidt tot een eerlijker en aangenamer strandbezoek voor zowel inwoners als bezoekers. Met een bezettingsgraad van de hotels in Peñíscola van bijna 90%, zijn de stranden een belangrijke trekpleister voor bezoekers uit alle hoeken van de wereld. De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen, zowel lokale bewoners als toeristen, optimaal van de stranden kan genieten.

Lees ook: De strijd om de beste ligbedden aan de Costa del Sol in beeld

Dit vind je misschien ook leuk