Politieke spanningen in Spanje groeien rond migratiecrisis Canarische Eilanden

President spreekt van 'onhoudbare situatie' en 'humanitaire crisis' op de eilanden

door Else Beekman
migranten en politieke spanningen Canarische Eilanden

President Fernando Clavijo van de Canarische Eilanden heeft zowel de Spaanse regering als zijn coalitiepartner, de Partido Popular (PP), scherp bekritiseerd. De groeiende politieke spanningen zijn een gevolg van de forse toename van migranten die per boot de archipel bereiken. De eilanden komen steeds meer onder druk te staan.

De laatste weken was weer een toename te zien van migranten die via de gevaarlijke Atlantische route de Canarische Eilanden bereikten. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit landen zoals Mali, Gambia, Senegal, Marokko en Mauritanië. Sinds Kerstmis kwamen meer dan 2.000 mensen aan, verdeeld over 34 boten. In totaal zijn dit jaar al meer dan 45.000 migranten aangekomen. Dat is een stijging van ruim 18% ten opzichte van 2023.

De humanitaire tol is groot: volgens de NGO Caminando Fronteras zijn in 2024 minstens 9.757 mensen omgekomen op deze route, wat neerkomt op een gemiddelde van 28 doden per dag. Dit maakt het jaar 2024 het meest dodelijke jaar ooit op deze migratieroute.

Vooral de opvang van minderjarige migranten vormt een uitdaging. Zij vormen het grootste deel van de migranten die aankomen. De regionale regering heeft momenteel de zorg voor meer dan 5.800 kinderen, terwijl de capaciteit daarvoor ver is overschreden.

Kritiek van Clavijo

President Clavijo heeft de situatie als “­ons­houdbaar” omschreven en stelt dat zowel de nationale regering als de PP medeverantwoordelijk zijn. Volgens hem weigert de regering in Madrid in te grijpen. Ondertussen blokkeert de PP hervormingen die een eerlijke verdeling van minderjarige migranten tussen de Spaanse regio’s mogelijk zouden maken. Clavijo benadrukt dat de huidige opvangomstandigheden niet in lijn zijn met internationale verdragen en spreekt van een humanitaire crisis.

Politieke spanningen rond migratiecrisis

De coalitie op de Canarische Eilanden, bestaande uit Coalición Canaria (CC) en de PP, staat onder druk. De PP stemde eerder dit jaar tegen een hervorming van de immigratiewet, ondanks eerdere steun op regionaal niveau. Deze hervorming had moeten zorgen voor een mechanisme om minderjarigen eerlijk over de regio’s te verdelen. De PP benadrukt echter dat het migratiebeleid van de regering-Sánchez een “effect van aanzuiging” veroorzaakt en roept op tot strengere maatregelen, zoals andere Europese landen dat volgens hen doen.

De PP verwijst daarmee onder meer naar de in november door de Spaanse regering aangekondigde hervorming van de Vreemdelingenwet. Daarmee wil de regering de komende drie jaar de situatie van 900.000 migranten legaliseren. Het doel van de wetshervorming is om de integratie van migranten in de arbeidsmarkt te vereenvoudigen om zo de informele economie, met name in land- en tuinbouw bestrijden.

Reactie van de PSOE

De socialistische partij (PSOE) heeft opgeroepen tot actie van Clavijo. Zij stellen dat hij zijn coalitiepartner PP moet overtuigen om de hervorming te steunen of hen anders uit de regering moet zetten. Volgens de PSOE ligt het probleem binnen Clavijo’s eigen coalitie, en de partij verwijt hem gebrek aan daadkracht. Ondanks de hevige kritiek van beide kanten lijkt Clavijo niet van plan om de coalitie te verbreken. Hij benadrukt dat de samenwerking met de regionale PP essentieel blijft voor de stabiliteit van het bestuur op de eilanden. Ondertussen blijft de situatie op de Canarische Eilanden nijpend, met steeds meer druk op de opvangsystemen en weinig zicht op een snelle oplossing.

Dit wil je misschien ook lezen