Spanje geeft verblijfsvergunning aan 900.000 migranten

door Else Beekman
schipbreuk Atlantische route migranten

De Spaanse regering hoopt de komende drie jaar zo’n 900.000 migranten een verblijfsvergunning te geven. De hervorming van de Vreemdelingenwet hiertoe is dinsdag door de Ministerraad goedgekeurd. Minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, Elma Saiz, noemt het “de meest ambitieuze en allesomvattende hervorming in dertien jaar tijd”.

De hervorming heeft tot doel de integratie van migranten in de arbeidsmarkt te vergemakkelijken en zal naar verwachting de komende drie jaar jaarlijks 300.000 personen regulariseren. De regering wil er buitenlandse werknemers mee aantrekken en behouden en de informele economie, vooral in land- en tuinbouw, bestrijden. De nieuwe regelgeving vereenvoudigt de procedures, elimineert dubbel werk en biedt “grotere garanties en juridische duidelijkheid”.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de minimale verblijfsduur in Spanje om een verblijfsvergunning aan te vragen wordt verlaagd van drie naar twee jaar. Voor gezinshereniging is er zelfs geen minimumverblijf vereist. Ouders van iemand met een verblijfsvergunning kunnen nu ook een aanvraag indienen, evenals kinderen tot 26 jaar (voorheen 21 jaar).

“We werken eraan om de immigratiebureaus, regeringsdelegaties en alle plaatsen waar dit soort procedures moeten worden uitgevoerd aan te passen; daartoe is de bureaucratie verminderd om niet extra onnodige administratieve lasten met zich mee te brengen”, voegde de minister toe.

Verblijfsvergunningen volgen het ‘arraigo’-concept

De nieuwe regels maken gebruik van vijf verschillende modaliteiten van ‘arraigo’ (verankering). Dit concept bestaat sinds 2022 in Spanje en heeft sindsdien bijgedragen aan de regularisatie van 300.000 personen. Het nieuwe reglement biedt nu nog meer mogelijkheden, waaronder verblijfsvergunningen voor sociale, familiale, sociaaleconomische, werk of onderwijsredenen.

Gemakkelijker toegang voor migranten tot arbeidsmarkt

Ook wordt toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijkt. Migranten kunnen nu vanaf de eerste dag bijdragen aan de Sociale Zekerheid, zonder een specifieke werkvergunning te hoeven aanvragen. Een arbeidscontract van 20 uur per week is bovendien voldoende voor een aanvraag, terwijl dat voorheen minimaal 30 uur was.

Een andere opvallende verandering in deze verordening is de invoering van een specifieke verblijfs- en werkvergunning. Deze is erop gericht het afsluiten van contracten – zowel individueel als collectief – eenvoudiger te maken. Daarnaast versoepelt de regering ook de regularisatie van migranten die slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting.

Tweede kans na afgewezen asielaanvraag

Een andere belangrijke vernieuwing is de mogelijkheid om een ’tweede kans’ te krijgen na een afgewezen asielaanvraag. Tot nu toe bleef een migrant na een afwijzing twee jaar in een onregelmatige situatie. Met de nieuwe regels kunnen ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen op basis van de hierboven genoemde ‘arraigo’-modaliteiten. Hiermee omzeilt Spanje de Europese regelgeving die visumverlening in die periode verbiedt, en biedt het meer opties aan burgers uit instabiele landen.

Parallel aan de vreemdelingenwet

Deze wijziging van het reglement vindt plaats parallel aan eentje van de Vreemdelingenwet, waarover partijen momenteel dankzij een burgerinitiatief onderhandelen. Deze andere hervorming voorziet in de regularisatie van nog eens een half miljoen mensen en heeft directe gevolgen voor minderjarige migranten die naar de Canarische Eilanden zijn gekomen.

Minister Elma Saiz heeft benadrukt dat beide maatregelen los van elkaar staan. De meningsverschillen met de Partido Popular over de hervorming van de Vreemdelingenwet beletten tot nu toe dat de minderjarigen die op de Canarische Eilanden verblijven, naar andere gemeenschappen kunnen worden overgebracht.

Hervorming gaat in vanaf 20 mei 2025

Deze hervorming gaat op 20 mei van kracht. Dat is zes maanden na publicatie in het Staatsblad. Vanaf dan kunnen migranten een verblijfsvergunning aanvragen voor sociale, familiaire, sociaaleconomische of arbeidsredenen of wat nu wordt aangeduid als “tweede kans”.

Volgens de minister is “Spanje vandaag de dag een beter land en dit alomvattende immigratiebeleid van de Spaanse regering, waarin de mensenrechten centraal staan, zal zowel binnen als buiten de grenzen verdedigd worden.”

Lees ook: Spanje heeft bijna 25 miljoen migranten nodig komende decennia

Dit wil je misschien ook lezen