Prachtig standaardwerk over de Spaanse eetcultuur van Claudia Roden

door admin
Prachtig standaardwerk over de Spaanse eetcultuur van Claudia Roden

Het eerste gedeelte van het boek leest bijna als een roman. In aanstekelijk proza schrijft Roden over haar ervaringen tijdens haar lange verblijf in Spanje waar ze onderzoek deed naar de herkomst van de huidige Spaanse keuken.

Op boeiende wijze komen bijzondere Spanjaarden aan het woord die Roden meer vertellen over de achtergrond van bepaalde ingrediënten, gerechten en streekgebonden producten. 

Streekkeukens

Vooral die nadruk op ‘grootmoeders recept’ en de streekkeukens, maken het boek tot een onuitputtelijke informatieve schatkamer. Vele van de gerechten die Roden optekent zijn in de loop van de eeuwen van de ene generatie op de andere generatie overgeleverd. En bij al die recepten horen verhalen. Verhalen over bijvoorbeeld het leven op het Andalusische platteland in de vorige eeuw, over de gewoontes van de vissers op de Spaanse eilanden en over de Spaanse aristocratie die veel uit de Engelse en Franse keukens overnam.

Claudia Roden

Claudia Roden is een autoriteit op het gebied van de mediterrane, Noord-Afrikaanse en Italiaanse keuken. Haar beroemde standaardwerk ‘De Joodse Keuken’ werd vele malen bekroond. Voor ‘De Smaken van Spanje’ ontving Roden afgelopen januari de Johannes van Dam-prijs voor haar oeuvre. 

Lees meer over Roden en het ‘De Smaken van Spanje’ in het interview dat de redactie van MeerSpanje.nl met haar had.

Dit vind je misschien ook leuk