Prijzen huurauto’s in Spanje significant gedaald

door admin
Prijzen huurauto’s in Spanje significant gedaald

Vorig jaar was de gemiddelde huurprijs van een kleine auto in Europa nog €108,- per dag. Dit jaar is dat bedrag afgenomen tot €91,-. Opmerkelijk is dat, hoewel er dit jaar een daling is, de totale prijsstijging over een periode van vijf jaar nog steeds aanzienlijk is.

Dit onderzoek van Ferrygogo.com op basis van gegevens van Easyterra.nl, richtte zich voornamelijk op populaire vakantiebestemmingen, eilanden en havensteden, waaronder 7 plaatsen in Spanje. Vakantiegangers kunnen op basis van deze gegevens een weloverwogen keuze maken tussen het huren van een auto ter plaatse of het meenemen van hun eigen voertuig, vooral wanneer reizen met een veerboot in het spel is.

Hoewel de prijzen van huurauto’s in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen – een toename van 132% in de voorgaande vijf jaar – is de huidige vertraging in prijsgroei naar 60,7% een positief teken voor huurders.

Maar wat betaal je nou waar voor het huren van een kleine auto voor een dag? Hoeveel meer betaal je nu voor een huurauto dan pakweg 5 jaar geleden? In het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde prijs per dag van een (kleine) huurauto in het hoogseizoen (juni, juli en augustus over de afgelopen 5 jaar).

Prijzen van huurauto’s in Spanje

Het onderzoek biedt goed nieuws voor wie plannen heeft om vakantie te vieren in Spanje. De gemiddelde prijsdaling ten opzichte van vorig jaar in de 7 Spaanse plaatsen die in het onderzoek zijn opgenomen, is 31,33%. Je betaalt dus bijna een derde minder dan een jaar geleden.

Het onderzoek keek in Spanje naar de plaatsen Barcelona, Bilbao, Ibiza-stad, Malaga, Palma de Mallorca, Santander en Valencia. De dagprijs voor het huren van een auto daalde ten opzichte van vorig jaar het minst in Málaga met 35,4% tot 72,69 euro en het meest in Bilbao met 37% tot 65,58 euro.

De dagprijzen voor de overige 5 Spaanse steden zijn als volgt: Palma de Mallorca 68,89 euro, Santander 72,69 euro, Valencia 61,87 euro, Ibiza-stad 79,12 euro en Barcelona 73,18 euro.

Kijkend naar het prijsverschil ten opzichte van 2019 blijkt de dagprijs voor het huren van een auto het meest te zijn gestegen in Ibiza-stad met 80,9% en het minst in Bilbao met 40,5%. Het verschil in prijs is ook erg groot in Palma de Mallorca met 79,4% en Santander met 74,7%.

Enkele andere bevindingen uit het onderzoek

De gemiddelde prijzen van huurauto’s ten opzichte van 2022 zijn met 15,4% gedaald;

In Nederlandse steden, Amsterdam en Rotterdam, daalden de prijzen met respectievelijk 25% en 29%, resulterend in een gemiddeld dagtarief van €82,-.

De prijzen voor het huren van huurauto’s zijn over de afgelopen 5 jaar (2019 – 2023) desalniettemin gemiddeld alsnog met 60,7% gestegen.

Frankrijk noteert een daling van 11% in de huurprijs ten opzichte van vorig jaar.

Het Verenigd Koninkrijk laat een daling zien van bijna 9%, wat neerkomt op een besparing van €10,- per dag. Echter, vergeleken met 2019 is hier een stijging van maar liefst 102%.

Noorwegen is een uitzondering met een prijsstijging van 6,5%, wat resulteert in een dagtarief van €120,- voor dit jaar.

Dublin, Ierland, zag een scherpe daling van 44%, van €184,- in 2022 naar €103,- in 2023.

Huur je een auto voor meerdere dagen dan zul je goedkoper uit zijn dan het aantal dagen dat je de auto huurt maal de dagprijs.

Voor een gedetailleerde blik op alle prijzen en data, klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk