PSOE en Sumar sluiten coalitieakkoord en verkorten werkweek

door admin
PSOE en Sumar sluiten coalitieakkoord en verkorten werkweek

Hoe? Door de werkweek te verkorten tot 37,5 uur zonder salarisvermindering. Dit punt vormde een van de laatste hindernissen in de coalitiebesprekingen tussen de sociaaldemocratische PSOE en het linkse Sumar. Ernest Urtasun, woordvoerder van Sumar zei na het bekend worden van het akoord “erg tevreden” te zijn. “We wilden dat deze legislatuur ambitieus zou zijn.”

Progressieve plannen

De deal gaat niet alleen over werktijden. Hij is rijk aan progressieve plannen, zoals onmiddellijke actieplannen tegen jeugdwerkloosheid, versterking van het publieke gezondheidsstelsel, het verlengen van betaald verlof voor bevallingen, het doorvoeren van eerlijke belastinghervormingen, het reguleren van huurwoningen, het aannemen van een zorgwet, het hervormen van de territoriale financiering, het intrekken van de muilkorfwet en een verhoogde inzet op klimaatverandering. Het uiteindelijke doel? “Volledige werkgelegenheid zal een prioriteit zijn die het hele akkoord doordringt,” volgens een gezamenlijke verklaring van de partijen.

Kritiek

Dit pact heeft echter ook zijn critici. Podemos, een andere linkse partij, noemde het akkoord “onvoldoende” en dringt aan op een hoger minimumloon van €1.500 per maand.

De rechtse Partido Popular kon het niet laten om sarcastisch te reageren: “We zijn verrast,” grapten ze, “door de onderhandelingsvaardigheden van Yolanda Díaz, die tot het laatste moment onbuigzaam was.”

Nieuwe regering

Vandaag zal er een foto worden gemaakt tussen Sánchez en Díaz in het Museo Reina Sofía om dit historische moment vast te leggen. Maar de definitieve samenstelling van de nieuwe regering en de mogelijke steun van andere partijen, zoals die van de Catalaanse leider Carles Puigdemont, blijven ondanks het linkse akkoord onbeslist. De volgende fase van de onderhandelingen zal zich richten op de structuur van de regering en de verdeling van de ministeries. 

Lees ook: Catalaanse nationalisten: geen steun voor Sánchez zonder amnestie

Dit vind je misschien ook leuk