Puigdemont onbuigzaam: Alleen steun als Catalaanse natie wordt erkend

door admin
Puigdemont onbuigzaam: Alleen steun als Catalaanse natie wordt erkend

Daarmee vertraagt de voorman van Junts een politieke doorbraak, want zonder deze steun heeft een linksgeoriënteerde coalitie geen meerderheid. De gesprekken tussen de socialisten onder leiding van demissionair premier Pedro Sánchez en Junts per Catalunya (JxCat) voor een politiek akkoord zitten daarmee in een kritieke fase. Volgens bronnen binnen de onderhandelingen is het vooral de onbuigzaamheid van Carles Puigdemont die roet in het eten gooit.

Een lastig struikelblok

Hoewel beide partijen op papier dicht bij een akkoord zijn, blijft het voormalige Catalaanse staatshoofd vasthouden aan voorwaarden die volgens hem “niet-onderhandelbaar” zijn. Dit heeft met name te maken met zijn toespraak van 5 september, waarin hij de onafhankelijkheid van Catalonië als de enige optie voor zijn bestaan benadrukte.

Wie zit er nog meer in het schuitje?

Opvallend genoeg wil JxCat dat de nieuwe Amnestiewetgeving ook van toepassing is op een breed scala aan mensen die betrokken waren bij het onafhankelijkheidsproces. Dat gaat van tientallen burgemeesters tot leraren en brandweerlieden. Het lijkt er echter niet op dat prominentere nationalistische figuren zoals de Pujol-familie in dit voorstel worden opgenomen.

Internationale bemiddelaar: ja of nee?

Een ander struikelblok in de gesprekken is de eis voor een internationale bemiddelaar. Puigdemont en co vinden dit noodzakelijk om de gemaakte afspraken te bewaken. De socialisten zijn echter niet bereid om hierop in te gaan, hoewel ze in 2019 wel akkoord gingen met de aanstelling van een zogenaamde “mediator”.

Lees ook: Catalaanse nationalisten: geen steun voor Sánchez zonder amnestie

Puigdemont staat erop dat eerst de Amnestiewet wordt geregistreerd, vóór enige aankondiging over een akkoord rondom de regeringsvorming wordt gedaan. De volgorde van deze stappen is voor hem absoluut niet te wijzigen.

Partijcongres in Málaga

Met het oog op het aanstaande congres van de PSOE en het Partido Socialista Europeo (PES) in Málaga op 10 en 11 november, lijkt de tijd dringend. Beide partijen zijn gebrand op een doorbraak, maar met zoveel niet-onderhandelbare eisen op tafel, is het nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Kritiek van rechts

Alberto Nuñez Feíjoo, PP-leider heeft veel kritiek op de PSOE vanwege de onderhandelingen tussen die partij en de Catalaanse nationalisten. Het coalitieakkoord met Sumar noemt Feíjoo ‘nat papier’ en ‘waardeloos’ zonder de steun van Junts. Verder blijft de PP een datum voor de investituur van de nieuwe regering eisen ter voorbereiding op zowel de oppositie als mogelijke verkiezingen. 

Dit vind je misschien ook leuk