Puigdemont probeert de Europese Raad Spanje uit te laten sluiten

door admin
Puigdemont probeert de Europese Raad Spanje uit te laten sluiten

Het besluit van de Spaane Centrale Kiesraad tot het geven van een veto voor het kandidaatschap van Puigdemont en de oud-regioministers Toni Comín en Clara Ponsatí voor de Europese verkiezingen werd maandagavond 29 april genomen. De politici moesten binnen 48 uur beroep aantekenen. De drie worden van de Europese parlementsverkiezingen geweerd omdat ze niet als Spaanse burgers in het buitenland staan geregistreerd. 

Puigdemont, Comín en Ponsatí kondigden direct aan in beroep te willen gaan tegen de beslissing met de woorden ‘dit is een schending van het fundamentele recht van de mens om deel te nemen aan verkiezingen.’ Puigdemont is lijsttrekker voor zijn partij Junts per Catalunya (JxCat) en wil met zijn kandidaatschap ‘het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië internationaliseren vanuit het hart van Europa, en verder over de hele wereld’. 

Nu willen de drie dat de EU artikel 7 van het Verdrag van Lissabon toepast waarmee het stemrecht van Spanje wordt ingetrokken in de Europese Raad omdat het land de basiswaarden van de EU zou schenden. Met artikel 7 bestaat de mogelijkheid sancties op te leggen aan het lidstaat voor het schenden van de basiswaarden van de EU. Het gaat om de waarden ‘respect voor de menselijke waardheidheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, rechtsstaat en respect voor de mensenrechten, inclusief de rechten van personen die tot minderheden behoren’. 

De toepassing van het artikel zou tot gevolg hebben dat het land in kwestie verstoken zal blijven van al zijn stemrechten en die stemrechten die gaan over kwesties die het land rechtstreeks raken. Dit betekent dat het land onzichtbaar wordt in Europa maar het zou bovendien een vernederende interventie zijn van de Europese partners.

Puigdemont en de zijnen willen handtekeningen verzamelen in Eruopa waarmee ze de Europese instellingen willen verplichten deze radicale maatregel te nemen. Als redenen geven ze niet alleen het weren van Puigdemont en zijn collega’s van de Europese verkiezingen aan, maar ook dat Spanje artikel 155 van de grondwet heeft toegepast na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse regering op 27 oktober 2017. Met de toepassing van dit grondwetsartikel nam Spanje het bestuur van de naar onafhankelijkheid strevende regio over. 

Het doel is om binnen een jaar tijd een miljoen handtekeningen te verzamelen in heel Europa. Daarmee hopen de separatisten hun strijd te winnen die ze voeren om het onafhankelijkheidsproces van Catalonië te internationaliseren. 

Dit vind je misschien ook leuk