Radicale weersverandering in Andalusië; de warmte keert terug

door Elize van Loon
weersverandering, warmte, Andalusië

Deze week is er in Andalusië sprake van een radicale weersverandering, Maandag was de laatste dag dat de storm Nelson nog actief was in Andalusië. Vanaf dinsdag begon de temperatuur weer te stijgen. Het wordt deze week zelfs warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Na de zware regenval en winterse kou, die de Paasweek teisterden, is er sprake van een uitgesproken weersverandering in Andalusië, De regen neemt af en de temperaturen gaan geleidelijk stijgen. Halverwege de week lopen de maximumtemperaturen op tot 30 graden Celsius in verschillende delen van de autonome regio.

Vanaf donderdag hogere temperaturen dan normaal

Maandag had Andalusië te maken met de laatste gevolgen van de storm Nelson. Vanaf dinsdag werd het weer stabieler. De regen verdween en de temperaturen begonnen te stijgen. Vanaf donderdag is de radicale weersverandering beter merkbaar zijn, kondigde de meteoroloog Francisco Martín van de Spaanse weerdienst Meteored aan. Vanaf die dag zullen de thermometers hogere waarden bereiken dan normaal voor de tijd van het jaar. “We gaan van lage temperaturen naar zeer warme temperaturen vanaf het midden van de week”, aldus Martín.

In het weekend zakt de temperatuur iets

Deze situatie zou tegen het weekend wat kunnen afzwakken. Dan kan er een nieuw koudefront aankomen. Dit trekt vanuit het noordwesten van het schiereiland naar het zuiden. “Maar, zegt Francisco Martín, dit koufront is niet te vergelijken met dat van de afgelopen dagen. Wel kunnen de temperaturen iets gaan dalen.”

Een “normalere” lente

“Na een Paasweek met bijna winters weer, gaan we vanaf nu een “normalere” lente beleven. De modellen laten zien dat rukwinden zoals Nelson zich zoals gewoonlijk naar hogere breedtegraden zullen verplaatsen. Vanaf nu zullen we dus meer puur lenteweer hebben, met langere, zonnigere en warmere dagen. Er zal overdag af en toe een onweersbui voorkomen, maar zonder de atypische fronten die we tot nu toe hebben gehad”, concludeert de meteoroloog.

Dit vind je misschien ook leuk