Rechter in Madrid trekt vergunning opgravingen Franco-slachtoffers in

door admin
Rechter in Madrid trekt vergunning opgravingen Franco-slachtoffers in

De bouwvergunning is nodig om door te kunnen gaan met het opgraven van de stoffelijke resten van slachtoffers van het Francoïsme en de Burgeroorlog. De uitspraak, waarin het beroep van de Fundación Francisco Franco en de Vereniging voor Verzoening en Historische Herinnering, wordt toegewezen is ingezien door de Spaanse krant Europa Press.  

Het beroep is gericht tegen het besluit van de gemeenteraad van San Lorenzo de El Escorial waarin een bouwvergunning wordt verleend voor de toegangen tot de crypten van de Basiliek. De eisers voerden aan dat de werken niet “de status van onderhouds- of rehabilitatiewerken hebben, maar dat het consolidatie-, sloop- en nieuwbouwwerken zijn”.

De uitspraak komt nadat de regering afgelopen juni is begonnen met het opgraven van de slachtoffers van de Burgeroorlog in de Vallei van Cuelgamuros om te voldoen aan de Wet op de Democratische Herinnering. 

Op 13 maart gaf het Hooggerechtshof groen licht voor de opgravingen van de stoffelijke resten van de slachtoffers van de Burgeroorlog en de dictatuur van Franco die begraven liggen in de Vallei van Cuelgamuros (voorheen Vallei der Gevallenen) door het beroep van de Fundación Francisco Franco te verwerpen.

De rechter stemt er nu mee in om de overeenkomst van het gemeentebestuur van San Lorenzo de El Escorial van 24 juni 2021 nietig te verklaren, omdat deze verder gaat dan wat met een bouwvergunning kan worden toegestaan. 

In beroep tegen de uitspraak

De staatssecretaris voor Democratische Geheugen kondigt aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Administratieve Rechtbank nummer 10 van Madrid met betrekking tot de bouwvergunning voor de opgraving van slachtoffers. Deze zelfde rechtbank heeft tijdens dezelfde procedure al voorzorgsmaatregelen opgelegd, waartegen beroep is aangetekend en die vervolgens door het Hooggerechtshof van Madrid zijn opgeheven.

In juni gestart met opgravingen

Forensische experts zijn in juni begonnen met het ppgraven van de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog uit het voormalige mausoleum van de Spaanse oud-dictator Francisco Franco.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden lichamen uit alle delen van Spanje naar de ‘Vallei der Gevallenen’ gehaald en vaak anoniem (her)begraven. In totaal liggen er tienduizenden slachtoffers van de burgeroorlog begraven, van wie zo’n 15.000 anoniem. Inmiddels ligt Franco er zelf ook niet meer.

Dit vind je misschien ook leuk