Reissector voert gezamenlijk de druk op tegen verwarrende reisadviezen

door admin
Reissector voert gezamenlijk de druk op tegen verwarrende reisadviezen

De Europese reis-en luchtvaartsector vraagt in een brief aan EC-voorzitter Ursula von der Leyen overheden te bewegen een einde te maken aan quarantaineregels en in plaats daarvan met gecoördineerde beperkingen en afspraken over testen te komen.

‘Deze chaotische situatie heeft dringend uw persoonlijke bemoeienis nodig’, schrijven de vertegenwoordigers van ruim 20 brancheorganisaties waaronder die voor de internationale luchtvaart, IATA. Volgens ACI, de koepel van Europese luchthavens, is het aantal passagiers in de eerste twee weken van deze maand nog verder gedaald ten opzichte van een jaar geleden dan in augustus het geval was. Toen was de daling 65 procent en nu in de eerste helft van september 73 procent.

Lees ook: Reissector komt in opstand tegen verwarrende adviezen van Nederland en België voor Spanje

Op 4 september nam de Europese Commissie in dit verband een voorstel aan om ervoor te zorgen dat eventuele maatregelen van lidstaten die het vrije verkeer beperken als gevolg van de coronavirus (Covid-19) pandemie, worden gecoördineerd en duidelijk gecommuniceerd op EU-niveau. Von der Leyen bepleitte toen ook een gezamenlijk ‘stoplichtsysteem’ om de reisbeperkingen tussen de Europese lidstaten te stroomlijnen in plaats van dat elk land zijn eigen advies en kleur uitbrengt, met een verwarrende lappendeken aan kleuren tot gevolg. Overheden blijken tot nu toe terughoudend te zijn om op dit voorstel in te gaan omdat op veel plaatsen het aantal positief geteste gevallen weer toe aan het nemen is. 

Dit vind je misschien ook leuk