Resident worden in Spanje? Dan heb je een zorgverzekering nodig

door admin
Resident worden in Spanje? Dan heb je een zorgverzekering nodig

Wanneer je vanuit een EU-land komt is het niet zo moeilijk je als resident in Spanje in te laten schrijven. Wel worden de vereisten steeds verder aangescherpt en afhankelijk van de situatie kan er om andere documentatie worden gevraagd.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inschrijvingsbewijs, een arbeidscontract, een huurcontract of de koopakte van een woning. Daarnaast kan het ook nog eens per politiebureau verschillen om welke documentatie er wordt gevraagd. Waarschijnlijk hangt dit ook nog af van welke ambtenaar je dossier in behandeling neemt en of hij of zij die dag met een goed humeur is opgestaan.

Via deze link is terug te vinden wat bij de verschillende situaties de vereisten (‘requisitos’) zijn om je als resident in Spanje in te laten schrijven:

Zorgverzekering nodig

Een van de belangrijkste vereisten bij het aanvragen van residentie in Spanje is dat je aan kunt tonen over een zorgverzekering te beschikken die volledige dekking biedt voor medische kosten in Spanje. Deze dekking dient gelijk te zijn aan die van de Seguridad Social, oftewel de publieke zorg in Spanje. Er is alleen recht op deze publieke zorg wanneer je óf sociale lasten afdraagt door loondienstverband óf als zelfstandig ondernemer, óf wanneer je vanuit Nederland een uitkering/pensioen of een inkomen ontvangt, maar in Spanje woonachtig bent.

Particulier verzekerd

Wanneer er geen recht is op deze publieke zorg, moet je kunnen aantonen dat je particulier verzekerd bent en dat je verzekering dekking biedt in Spanje. Hierbij zijn diverse mogelijkheden. Na het afsluiten van een particuliere zorgverzekering kan de zorgverzekeraar een certificaat afgeven dat gebruikt kan worden als bewijs van verzekering voor het aanvragen van de residentie.

Medisch verleden mogelijk belemmering

Belangrijk is om in ieder geval bij het plannen van de verhuizing naar Spanje al tijdig na te gaan of het mogelijk is een particuliere zorgverzekering af te sluiten. Het kan namelijk zo zijn dat naar aanleiding van het medische verleden acceptatie niet mogelijk is.

Meer informatie

Voor meer informatie over het afsluiten van een particuliere zorgverzekering kunt u contact met Hypotienda opnemen op (0034) 951 319 383 of per email naar info@hypotienda.com.

Dit vind je misschien ook leuk