Sabotage met spijkers op de weg zorgt voor chaos in de Vuelta Spanje 2023

door admin
Sabotage met spijkers op de weg zorgt voor chaos in de Vuelta Spanje 2023

De sabotage gebeurde op een afstand van ongeveer honderd kilometer van de finish en heeft geleid tot meerdere lekke banden bij de deelnemende wielrenners. Renners als Vingegaard, Ayuso, Thomas en Evenepoel kregen problemen nadat ze door punaises waren gereden. Veel van hen moesten hun fietsen wisselen. De tweede etappe werd gereden tussen Mataró en Barcelona.

“Bedankt aan die idioot”

Juan Ayuso was een van de wielrenners die zich aan het einde van de etappe uitsprak over dit incident. “ “Het was een beetje chaotisch. Iemand heeft spijkers op de weg gelegd, net na een bocht. Ik neem aan dat het de bedoeling was dat we een ongeluk zouden krijgen. Bedankt aan die idioot. We wensen hem hetzelfde toe als wat hij ons toewenste,” zei de renner van UAE Team Emirates stellig. 

Vier personen gearresteerd wegens mogelijke sabotageacties

Dit schandaal volgt op de arrestatie van vier personen op zaterdag in de regio Solsonès in Catalonië, die verdacht worden van het voorbereiden van acties tegen de wielerkoers. De vier zijn gearresteerd in het kader van het onderzoek naar mogelijke sabotageacties tegen de Vuelta a España. Op maandag 28 augustus zal deze door Solsona rijden tussen Surià en Arinsal.  

Vuelta als ‘kolonialistisch evenement’

Het onafhankelijkheidsplatform Alerta Solidaria heeft volgens EFE via X (voorheen Twitter) laten weten dat de vier gearresteerden de nacht zullen doorbrengen in een politiebureau in Barcelona. Ze roepen op tot een steunbetoging voor het politiegebouw op maandag. Volgens het platform zijn de arrestaties een poging om de Vuelta te framen als een “kolonialistisch evenement”. Er wordt gevreesd dat de koers “de nationale en sociale onderdrukking” die Catalonië volgens hen ondergaat, aan het licht zal brengen.

“Totale manipulatie”

Deze sabotage-acties werpen een schaduw over een van de belangrijkste wielerevenementen van het jaar en roepen vragen op over de politieke en sociale spanningen die spelen in de regio. De conservatieve president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso, uitte haar ongenoegen hierover op Twitter: “Hoe interessant is het dat de internationale pers zich bezighoudt met het onrepresentatieve gedrag van Rubiales, maar niemand hekelt de boycot van de Wielerronde door de independentistas, degenen die met Sánchez onderhandelen.
We leven in totale manipulatie.”

Dit vind je misschien ook leuk