De coalitie van Pedro Sánchez wist donderdag een cruciale belastinghervorming door het parlement te loodsen, een stap die noodzakelijk is voor het opstellen van de nieuwe begroting van de Spaanse staat. Hiermee overleefde Sánchez niet alleen een politieke crisis, maar behaalde ook een belangrijke parlementaire overwinning.
Ondertussen beschuldigde de hoofdverdachte in de ‘Koldo-zaak’ de socialisten (PSOE) van betalingen in het zwart.
Corruptiebeschuldigingen en motie van wantrouwen
De dag begon met een politieke klap voor het kabinet. De gevangen Spaanse ondernemer Víctor Aldama, verwikkeld in de zogenoemde ‘Koldo-zaak’, beschuldigde de PSOE van corruptie. Dit gaf de oppositie, aangevoerd door Alberto Núñez Feijóo van de Partido Popular (PP), genoeg munitie om de regering van Sánchez stevig aan te vallen. Feijóo riep de bondgenoten van de socialisten op om een motie van wantrouwen te steunen en zo een einde te maken aan wat hij beschreef als een regering die “stinkt naar corruptie”.
Hoewel Feijóo geen formele motie indiende, was zijn oproep aan de andere partijen duidelijk. Hij verwees naar de motie van wantrouwen waarmee Sánchez in 2018 de toenmalige premier Mariano Rajoy ten val bracht, na diens betrokkenheid bij het Gürtel-schandaal. Feijóo hoopt op een soortgelijk scenario waarbij de bondgenoten van de coalitie zich tegen Sánchez keren.
Sánchez wint steun voor belastinghervorming
Tegen deze achtergrond slaagde de regering Sánchez er toch in om de belastinghervorming goedgekeurd te krijgen met 178 stemmen voor en 171 tegen. Met deze cruciale stap maakt de coalitie de weg vrij voor de volgende stap: het opstellen van de begroting voor 2025.
De socialistische partij ontkende ondertussen alle beschuldigingen van Aldama. Sánchez reageerde kalm op de vragen van de pers en noemde de aantijgingen een verzinsel. Hij beklemtoonde dat de regering volkomen rustig blijft en bereid is om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Aldama. Ook Santos Cerdán, secretaris van de PSOE, noemde de beschuldigingen “absoluut vals”. “De motie van wantrouwen is een grondwettelijk instrument, dus ik respecteer het, maar de zwakte ligt bij hen die geen meerderheid kunnen vormen”, zei Sánchez na afloop van de stemming. De coalitiepartners toonden hun solidariteit, en terwijl Sánchez het parlement verliet, werd hij door socialistische parlementsleden onthaald op luid applaus.
Feijóo’s oproep blijft onbeantwoord
Feijóo’s oproep voor steun aan zijn motie bleef echter onbeantwoord. Geen van de coalitiepartners van Sánchez gaf gehoor aan zijn oproep om ‘dit hoofdstuk te beëindigen’. Alleen stilte volgde, wat de positie van Sánchez paradoxaal genoeg juist verder versterkte.
Waarom draait de ‘caso Koldo’?
De “Caso Koldo” draait om beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik binnen de Spaanse politieke partij PSOE. De zaak begon als Spanje’s eigen mondkapjesschandaal. Het onderzoek richt zich nu op de rol van verschillende prominente figuren, waaronder de voormalige PSOE-minister van Transport, José Luis Ábalos, en zijn adviseur Koldo García Izaguirre. Victor de Aldama, een Spaanse zakenman, heeft donderdag verklaard dat hij sinds 2019 betrokken was bij het betalen van “mordidas” (commissies) aan Ábalos en andere politici. Deze betalingen zouden onder andere betrekking hebben op de overeenkomst om vliegmaatschappij Air Europa te redden tijdens de pandemie en op andere overheidscontracten. Na zijn verklaringen heeft de Audiencia Nacional hem vrijgelaten. Ábalos wordt nu door het Hooggerechtshof onderzocht voor mogelijke betrokkenheid bij corruptie, omkoping en machtsmisbruik.
De Aldama heeft ook premier Pedro Sánchez genoemd in zijn verklaringen. Aldama heeft verklaard dat hij een relatie had met Sánchez en dat hij betrokken was bij activiteiten in Mexico ten gunste van Spaanse bedrijven. Sánchez heeft echter alle beschuldigingen ontkend en beweert dat Aldama’s verklaringen gebaseerd zijn op leugens. De zaak is nog in volle gang, en het is nog onduidelijk welke verdere stappen zullen worden genomen.
Vrouw Sánchez wordt ook van machtsmisbruik beschuldigd
Ondertussen is ook de vrouw van de Spaanse premier, Begoña Gómez, betrokken bij een mogelijk schandaal. Zij wordt beschuldigd van verschillende misdrijven, waaronder ongeoorloofde toe-eigening en arbeidsinmenging. De beschuldigingen houden verband met de ontwikkeling en het gebruik van software die zij registreerde op haar naam, terwijl de kosten werden gedragen door haar werkgever, de Universiteit Complutense van Madrid. Daarnaast wordt ze onderzocht voor mogelijke betrokkenheid bij corruptie en machtsmisbruik, waarbij ze bevriende ondernemers zou hebben geholpen aan overheidsopdrachten.