Schenken en erven in Spanje, waar heb jij recht op?

door admin
Schenken en erven in Spanje, waar heb jij recht op?

In Spanje hanteert iedere deelstaat zijn eigen regels met betrekking tot de ‘Ley Sucesiones y Donaciones’, de Spaanse successie- en schenkingswet. De 17 deelstaten mogen zelf bepalen hoeveel belasting zij heffen bij een schenking of overlijden. In sommige deelstaten kregen Spaanse fiscaal-residenten vrijstelling voor het betalen van successierechten (erfbelasting) en niet-residenten kregen deze vrijstelling niet.

Ongelijke behandeling

Nederlandse en Belgische erfgenamen werden zo benadeeld en moesten duizenden euro’s aan successierechten betalen, terwijl dit niet gold voor de Spaanse erfgenamen. Het Europese Hof van Justitie was het niet eens met deze ongelijke behandeling: zij veroordeelde Spanje om haar successiewetgeving aan te passen, zodat niet-residenten uit landen binnen de Europese Gemeenschap dezelfde vrijstellingen ontvangen als Spaanse fiscaal-residenten.

Nieuwe mogelijkheden bij schenken

Spanje gaf gehoor aan de veroordeling van het Europese Hof van Justitie. Vanaf 1 januari 2015 geldt in iedere deelstaat de nieuwe successiewetgeving. Deze wetgeving biedt enkele nieuwe, interessante kansen. Zo kunnen Nederlanders (en Belgen) in enkele deelstaten nu belastingvrij schenken. Dus ben je eigenaar van een Spaanse woning, dan kun je in deelstaten als Madrid of de Balearen je huis zonder Spaanse schenkingsrechten schenken aan je kinderen. En ben je al langer dan tien jaar weg uit Nederland, dan heft Nederland ook geen schenkingsrechten meer.

Nieuwe mogelijkheden bij vererven

Niet alleen bij schenken, ook bij vererven kunnen jouw erfgenamen er behoorlijk op vooruit gaan. Vrijstellingen die eerder alleen van toepassing waren op Spaanse fiscaal-residenten, zijn nu ook van toepassing op niet-residenten. Kreeg je eerder een vrijstelling van bijna € 16.000, nu kan die vrijstelling oplopen tot bijna de gehele waarde van de woning!

Terugvorderen van successierechten

Door deze aanpassing in de Ley Sucesiones y Donaciones is er nog een bijkomend voordeel: Nederlandse en Belgische erfgenamen die de afgelopen vier jaar in Spanje successierechten hebben betaald omdat ze een erfenis ontvingen, kunnen het betaalde bedrag met terugwerkende kracht terugvorderen. Er zit een verjaringstermijn aan deze terugvorderregeling, dus mag de claim op de fiscus niet ouder zijn dan vier jaar. Successierechten die voor 2011 zijn betaald, worden zeer waarschijnlijk niet meegenomen. Het terugvorderen van de betaalde rechten mag alleen gedaan worden door:

– De erfgenaam van een erflater die tijdens zijn of haar overlijden geen Spaanse fiscaal-resident was.

– De erfgenaam (niet-resident) van een erflater die tijdens zijn of haar overlijden Spaanse fiscaal-resident was.

Onze adviseurs helpen je bij het terugvorderen

Wil je weten welke nieuwe schenkingsregels voor jou gelden of wil je de betaalde successierechten terugvorderen? Schakel dan de adviseurs van Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers in. Samen bekijken we waar jij recht op hebt. Zo kijken we onder welke deelstaat je valt en welke vrijstelling op jou van toepassing is. We achterhalen ook of het verstandig is om nu geld te schenken of dat het zinvol is om de successierechten terug laten betalen. Hoe dan ook: het laten opstellen van een goede Estate Planning is verstandig.

Tarief

Wil je de procedure starten om eerder betaalde successiebelasting terug te vorderen, dan helpen de adviseurs van Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers je graag. Ons tarief voor het terugvorderen van het betaalde belastingbedrag is € 350 per erfgenaam. Dit bedrag is exclusief 21% IVA (Spaanse btw). De succesfee bij teruggave bedraagt 15% van het te ontvangen bedrag, exclusief 21% IVA.

Dit vind je misschien ook leuk