Schokkende cijfers onthuld over wrede stierenfeesten in Spanje

door admin
Schokkende cijfers onthuld over wrede stierenfeesten in Spanje

Het rapport concludeert dat Spaanse gemeenten jaarlijks minstens €42 miljoen aan publiek geld uitgeven om bijna 18.000 stierenfeesten te organiseren, waarbij meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren worden ingezet.

Omvang en locatie

Het onderzoek begon met het raadplegen van de festivalprogramma’s van de meer dan 8.000 gemeenten die Spanje telt. Daaruit blijkt dat 1.820 gemeenten, ofwel 22% van alle Spaanse gemeenten, een of meerdere stierenfeesten per jaar organiseren. Valencia spant de kroon met 8.623 stierenfeesten in 2019, waarbij de helft van alle gemeenten in deze autonome regio deelneemt.

Financiële aspecten

Uit transparantiegegevens van 2019 blijkt dat slechts 46,8% van de gemeenten hun uitgaven voor deze feesten hebben vrijgegeven. Op basis hiervan is de schatting van €42 miljoen gemaakt, waarvan gemeenten in Valencia alleen al €17 miljoen uitgeven.

Verschil met traditionele stierengevechten

Opmerkelijk is dat er jaarlijks 37 keer meer stierenfeesten dan traditionele stierengevechten zijn. In 2022 werden er slechts 436 traditionele stierengevechten gehouden, vergeleken met 17.708 stierenfeesten in 2019.

Cijfers in twijfel

Het onderzoek heeft ook ernstige discrepanties aangetoond tussen officiële cijfers van het Spaanse Ministerie van Cultuur en de werkelijkheid. Zo heeft het ministerie beweerd dat er in 2019 in Catalonië 66 en in Galicië slechts één stierenfeest plaatsvond, terwijl het werkelijke aantal respectievelijk 450 en 19 bedroeg.

Dierenwelzijn

Volgens het onderzoek ervaren de dieren herhaaldelijk leed, vooral omdat ze vaak meerdere keren worden ingezet in verschillende feesten. Het leven van deze dieren wordt gekenmerkt door momenten van hevige stress en lijden.

Variaties en misstanden

Het onderzoek documenteerde verschillende soorten stierenfeesten. Bij ‘stier te water’ (bous a la mar) worden runderen gedwongen in zee te springen. Op andere evenementen worden stieren aan touwen vastgemaakt en opgejaargd door een mensenmassa door de straten van een dorp of stad (toro de cuerda, ensogados). Of stieren worden in een arena omringd door publiek die de stier opjagen en achterna rennen.

Tijdens de documentatie kwamen talloze misstanden aan het licht, waaronder een verdronken stier in Dénia en deelname van minderjarigen in Náquera, wat leidde tot boetes. In Ontinyent viel een stier 15 meter de diepte in waarna hij moest worden afgemaakt. In dit verband is het aantal minderjarigen dat aan deze feesten deelneemt opvallend. De VN hebben namelijk meerdere keren Spanje verzocht minderjarigen van dit soort feesten weg te houden.

Lees ook: Opmerkelijk in Spanje: stieren losgelaten tijdens kinderparade

Menselijke slachtoffers

Jaarlijks vallen veel doden en gewonden tijdens de stierenfeesten. In 2022 stierven 23 mensen door stierenfeesten. Dit jaar zijn er weer doden gevallen, onder meer een 74-jarige vrouw in Almàssera (Valencia) na een botsing met een stier op straat. Het dier was ontsnapt uit een stierenfeest uit een andere gemeente. Daarnaast raken jaarlijks honderden mensen gewond. En stieren sterven door hittestress, uitputting, ongelukken, etc.

Lees ook: Zomer vol stierenleed tijdens Spaanse dorps- en stadsfeesten

Dit vind je misschien ook leuk