Schrikbarend hoge waterrekeningen voor bewoners in Zuid-Spanje

door admin
Schrikbarend hoge waterrekeningen voor bewoners in Zuid-Spanje

In het normaal zo rustige La Viñuela is onrust ontstaan door buitensporig hoge waterrekeningen. Schotten Thomas en Gillian Hodge zijn verbijsterd na het ontvangen van een waterrekening van maar liefst 45.220 euro voor slechts één kwartaal.

En dan zijn er ook mensen die voor een kwartaal een rekening van liefst 70.000 euro hebben ontvangen. Terwijl Thomas en Gillian Hogde aangeven slechts twee weken in hun huis te zijn geweest in die periode.

Paul Rouse, een andere getroffen bewoner, suggereert dat luchtbellen in de waterleidingen, veroorzaakt door onderbrekingen in de watertoevoer, tot de absurde bedragen hebben geleid. Problemen met de waterkwaliteit van het reservoir van La Viñuela hebben mogelijk ook bijgedragen aan het debacle. Dat stuwmeer is zorgwekkend leeg en bevindt zich al tijden op minder dan 10% van zijn capaciteit.

Burgemeester blijft standvastig

De schokkende facturen en de protesten van de bewoners lijken de burgemeester van La Viñuela, José Juan Jiménez (PSOE) niet te raken. De krant Sur schrijft dat hij bij zijn standpunt blijft dat als de metingen correct zijn uitgevoerd, de rekeningen betaald moeten worden. 

De gemeente ontvangt gemiddeld €150.000 per jaar voor water en stelt dat excessief watergebruik, boven de 350 kubieke meter, wordt bestraft tegen €32 per kubieke meter, als gevolg van regionale droogtemaatregelen die om een reductie van 20% in waterverbruik vragen.

Ondertussen worden de bewoners geconfronteerd met een dreigend financieel debacle. Daarom hebben ze zich verenigd, een Facebookgroep opgericht en roepen het gemeentebestuur op tot actie. De Engelstalige groep op Facebook heeft al 231 leden. Ze dreigen met juridische stappen en proberen de betalingen te storneren bij hun bank. Ze vragen zich af hoe de gemeente denkt dat ze zomaar even tienduizenden euros voor hun waterrekening kunnen ophoesten. 

Gebrek aan steun

In de groep wordt verontwaardigd gereageerd op het gebrek aan steun vanuit de gemeente dat de bewoners ervaren. Het frustreert hen dat het gemeentebestuur zomaar aanneemt dat ze opeens miljoenen liters water zouden hebben verbruikt. Paul Rouse zoekt ondertussen de publiciteit in de hoop op een oplossing. Donderdag kon hij op de nationale tv zijn verhaal doen bij Antena3. 

Dit vind je misschien ook leuk