Seksueel overschrijdend gedrag live op de Spaanse televisie

door admin
Seksueel overschrijdend gedrag live op de Spaanse televisie

Terwijl Isa Balado, een reporter van Cuatro TV, bezig was met een liveverslag over overvallen in Madrid, greep een passerende man haar ongepast bij haar achterwerk. “Van welke zender ben jij?” zei de man, verstopt achter een grote zonnebril, nadat hij de jonge vrouw had benaderd en aangeraakt. Balado probeerde het interview nog een andere wending te geven, maar vanuit de studio stond presentator Nacho Abad erop dat ze de man met zijn gedrag zou confronteren. ‘Vergeef me dat ik je onderbreek. Maar heeft hij net je billen aangeraakt?’ vroeg hij geschokt.

“Moest je echt mijn billen aanraken?”

Balado sprak de man vervolgens aan op zijn gedrag. “Hoe graag je ons ook iets wilt vragen, moest je echt mijn billen aanraken? Ik zou willen dat je me liet werken.” Nadat de man zich probeerde te verontschuldigen, vertrok hij, maar niet voordat hij de journalist opnieuw aanraakt, dit keer op haar haar.

Vanuit de studio leek Nacho Abad erg boos: “Deze man is zo dom! Het spijt me heel erg voor wat je net is overkomen.” Baldo verontschuldigde zich ondertussen voor de onderbreking, waarbij de presentator herhaalde dat het individu de schuld had van de situatie. ‘Je doet je werk, zoals je altijd goed doet, en er komt een idioot die zonder enig recht je billen aanraakt. Het maakt mij pissig”, hield hij vol.

De man werd na het voorval door de politie opgepakt. Die publiceerde beelden van de arrestatie op X/Twitter. Er zijn nog geen details vrijgegeven over zijn identiteit.

Politieke Reacties

Mediaset España, de werkgever van Balado, heeft een verklaring uitgegeven waarin het “elke vorm van intimidatie of agressie” sterk veroordeelt en hun volledige steun uitspreekt voor de journaliste na deze “absoluut onaanvaardbare situatie.”

Yolanda Díaz, de minister van Arbeid, benadrukt dat het incident niet zonder gevolgen kan blijven. “Journalisten zijn vaak het slachtoffer van dit soort seksuele intimidatie door machismo, en de daders lijken er niet mee te zitten om dit voor de camera te doen.” Minister van Gelijkheid Irene Montero voegde eraan toe: “Aanraking zonder toestemming is seksueel geweld, en wat ons betreft is het tijd dat de straffeloosheid eindigt.”

Gevoelige context

Dit ongepaste gedrag komt op een bijzonder kritiek moment voor Spanje. Het land was al in de greep van een schandaal rond voetbalvoorzitter Luis Rubiales, die een ongewenste kus gaf aan speelster Jennifer Hermoso na de WK-winst van Spanje. Dit heeft geleid tot publieke verontwaardiging en Rubiales zal donderdag voor de rechtbank moeten verschijnen.

Dit vind je misschien ook leuk