Separatistische leiders Catalonië reageren op hoge gevangenisstraffen

door admin
Separatistische leiders Catalonië reageren op hoge gevangenisstraffen

Nadat gisteren de hoge gevangenisstraffen voor de Catalaanse separatistische leiders bekend werden gemaakt, braken op diverse plekken in Catalonië protesten uit. In een brief reageren de Catalaanse leiders op hun veroordeling en richten zich tot de Catalanen.

Reactie separatistische leiders Catalonië

De veroordeelde Catalaanse leiders spreken in een brief, die is gepubliceerd door de Spaanse krant La Vanguardia, hun ongenoegen uit over hun oneerlijke proces. Volgens hen is er misbruik gemaakt van situaties als hun voorlopige hechtenis, het opstellen van ‘creatieve rapporten’ door de Guardia Civil en uitspraken van politiek leiders voordat er rechterlijke beslissingen zijn gemaakt. De leiders zijn van mening dat dit allemaal voorbeelden zijn waardoor hun proces oneerlijk en onrechtvaardig is verlopen.

De leiders geven aan zeker geen spijt te hebben van het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum in het najaar van 2017. Ze zeggen ‘trots’ te zijn op het feit dat ze het referendum over de zelfbeschikking van Catalonië hebben bevorderd en georganiseerd. Ook vragen ze alle Catalanen trots te zijn op 1-O (1 oktober, de dag van het referendum). In de brief verwijzen de leiders ook naar de voormalig president van de Generalitat, Lluís Companys, die werd neergeschoten tijdens het Franco-regime en in 1934 werd veroordeeld voor rebellie. De leiders laten middels deze verwijzing weten dat het onafhankelijkheidsstreven van ver komt.

Vlak na de uitspraak lieten de veroordeelde Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Quim Forn, Oriol Junqueras, Raúl Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez en Jordi Turull weten dat niets aan deze uitspraak rechtvaardig is, maar dat de Spaanse overheid alleen maar uit is op ‘wraak en afstraffing’. Om deze reden deden de separatistische leiders gisteren de volgende oproep aan de burgers van Catalonië: “Jullie dienen je waardigheid te behouden en moeten niet de moed verliezen om op te treden tegen onrechtvaardige beslissingen. We vragen jullie om de straat op te gaan en je – zonder het gebruik van geweld – te verzetten tegen de onrechtvaardige behandeling van Catalonië.”

Ondanks de oproep tot protest laten de veroordeelden weten dat het hun intentie is om een vreedzame dialoog aan te gaan met Madrid en om samen democratische wegen te vinden voor een oplossing van dit ‘conflict’.

Catalanen geven gehoor aan oproep tot verzet

Sinds de uitspraak door het Hooggerechtshof van gisteren en de oproep vanuit de veroordeelde leiders om de straat op te gaan en zich te verzetten tegen de onrechtvaardigheid en te blijven strijden voor een onafhankelijk Catalonië, zijn de Catalanen massaal de straat opgegaan om van zich te laten horen. Massale protesten vonden plaats in de straten van Barcelona, Girona en Lleida. Demonstranten verzamelden zich op het vliegveld van El Prat, het AVE-station van Girona en ook werden de spoorlijnen van Cercanías geblokkeerd. De oproep van de veroordeelde leiders om de protesten geweldloos te houden is niet op alle plekken geslaagd.  

Op diverse plekken in Barcelona, maar ook op andere plaatsen in de regio Catalonië, raakten agenten van de Mossos en de Guardia Civil slaags met demonstranten. Vanochtend lieten hulpdiensten weten dat er door heel Catalonië 131 mensen gewond zijn geraakt tijdens de demonstraties en aanvaringen met agenten van de Mossos en de Policía Nacional. Nieuwssite 20minutos meldde dat door de demonstraties en de blokkades van vliegveld El Prat zo’n honderd vluchten zijn geannuleerd.

Demonstraties en blokkades houden aan

De AVE en Renfe laten weten dat er ook vanochtend nog sprake is van vertragingen die kunnen oplopen tot een uur door demonstranten die de sporen blokkeren ter hoogte van Camp de Tarragona. De AVE-reizigers tussen Figueres-Madrid en die tussen Barcelona-Granada lopen hierdoor grote vertragingen op. Ook op diverse snel- en autowegen blokkeren demonstranten de doorgang voor automobilisten. Vanochtend meldt 20minutos dat de wegen C-17 ter hoogte van Gurb en de C-65 ter hoogte van Cassà de la Selva geblokkeerd zijn.

Veroordeelde leiders niet verkiesbaar voor 10-N

De Staatskrant van Spanje, de BOE, heeft vanochtend een bericht gepubliceerd met de definitieve verkiezingslijsten voor 10 november. Hoewel diverse veroordeelde Catalaanse leiders zichzelf verkiesbaar wilden stellen – waaronder Oriol Junqueras – staat geen enkele naam er meer tussen en kan er dus niet gestemd worden op de veroordeelde Catalaanse leiders.

Internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft enkele uren na de aankondiging van de celstraffen voor de Catalaanse politici een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de voormalige president van Catalonië, Carles Puigdemont. Op dit moment leeft hij in ballingschap in Brussel.

Dit vind je misschien ook leuk