Sierra Nevada vertrouwt op sneeuwkanonnen om open te kunnen

door admin
Sierra Nevada vertrouwt op sneeuwkanonnen om open te kunnen

De afgelopen weken blijft het ongewoon warm in Andalusië. En niet alleen langs de mediterrane kust. Ook hoger in de bergen van de Sierra Nevada wil het kwik maar niet ver genoeg dalen. Dat brengt de geplande opening van het skistation op 2 december in gevaar.

Het normaal zo betrouwbare sneeuwdek dat zich normaal gesproken in de loop van november begint te vormen, is verre van zeker geworden. Cetursa, het bedrijf achter de skistation, werkt hard om de opening toch mogelijk te maken. Maar de weergoden werken niet mee. Het warme weer begin november hebben de sneeuwlaag die er in oktober lag vrijwel geheel doen verdwijnen. Bovendien heeft het sinds oktober niet meer geregend en wordt tot begin december geen neerslag verwacht. In die zin is Cetursa bezig met een race tegen de klok om de pistes sneeuwklaar te krijgen.

De eerste sneeuwkanonnen in actie

Tijdens het begin van de huidige periode van kou, heeft Cetursa de sneeuwkanonnen voor het eerst dit seizoen geactiveerd. Met temperaturen variërend tussen vijf graden boven nul en één graad onder nul, en een lage luchtvochtigheid, konden tussen de 70 en 90 kanonnen volop sneeuw produceren. Dit gebeurde echter slechts tijdelijk, aangezien de temperatuur weer steeg.

Focus op kunstmatige sneeuwproductie

Het doel van deze eerste kunstmatige sneeuwval is niet direct een beskibare piste creëren. Het gaat erom een vochtige sneeuwlaag aan te leggen die snel bevriest. Deze laag dient als basis voor verdere sneeuwproductie, zowel natuurlijk als kunstmatig met als uiteindelijke doel om te kunnen skiën en snowboarden. 

Technologische vooruitgang

Cetursa heeft flink geïnvesteerd in de modernisering van hun sneeuwproductiesysteem. Met nieuwe, energiezuinigere sneeuwkanonnen en vernieuwde compressoren, die vier keer minder elektriciteit verbruiken, is de efficiëntie aanzienlijk toegenomen. Deze aanpassingen maken het ook mogelijk sneeuw te produceren bij hogere temperaturen.

Een efficiëntere toekomst

De vernieuwing, deels gefinancierd met 5 miljoen euro uit Europese fondsen, omvat ook verbeteringen aan elektrische systemen en waterleidingen. Het project omvat eveneens veranderingen in elektrische systemen en waterleidingen. De renovatie van het sneeuwproductiesysteem in de Sierra Nevada maakt deel uit van een grotere inspanning om het resort duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Zo wordt de Sierra Nevada een van de modernste en energiezuinigste skigebieden in de branche wordt.

Lees ook: Wintersport in Spanje special

Dit vind je misschien ook leuk