Sinds start zomercampagne al elf mensen verdronken in Catalonië

door admin
Sinds start zomercampagne al elf mensen verdronken in Catalonië

Strandwachten haalden een 80-jarige vrouw bewusteloos uit het water nadat ze aan het zwemmen was op het Playa Larga-strand in Salou. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten. De vrouw overleed voordat de regionale medische nooddiensten arriveerden.

Tragisch weekend

Afgelopen weekend was bijzonder tragisch aan de Catalaanse kust, waar vier mannen om het leven kwamen. In alle gevallen was de gele vlag gehesen. Dat geeft aan dat zwemmen is toegestaan maar met voorzichtigheid vanwege risico’s. 

Op zaterdag werd de rode vlag gehesen op 25 stranden als gevolg van de ruwe zee. Daarmee is zwemmen verboden. Op 156 andere stranden gold de gele vlag. Elk jaar opnieuw wijzen autoriteiten erop hoe belangrijk het is om deze signalen serieus te nemen. Veel mensen zijn op vakantie en zien de Middellandse Zee als niet gevaarlijk, maar het tegendeel is waar, zo blijkt elk jaar opnieuw uit de verdrinkingsgevallen.

Hoewel de zomercampagne nog geen maand oud is, wijzen de cijfers erop dat het aantal verdrinkingsdoden dit jaar hoger zal liggen dan vorig jaar. Toen verdronken 25 mensen aan de Catalaanse kust tijdens het zomerseizoen.

Ongevallen in zwembaden

Burgerbescherming waarschuwde ook afgelopen weekend voor de gevaren van ongevallen in zwembaden. Deze zomer zijn 11 kinderen bijna verdronken in zwembaden in de regio. Sinds 15 juni zijn er twee sterfgevallen door verdrinking geweest in zwembaden in Catalonië. Het betrof twee volwassenen van 54 en 76 jaar oud.

Vorig jaar, tijdens de zomercampagne, werden er 13 verdrinkingsdoden geregistreerd in privé- en openbare zwembaden, waaronder twee minderjarigen, een jongen en een meisje van vier jaar oud.

De cijfers van 2022 waren slechter dan het voorgaande jaar, waarin 21 mensen verdronken in de stranden en acht in zwembaden.

Bekijk ook: Update over het dood aangetroffen kind op een strand in Tarragona

Dit vind je misschien ook leuk