Hoe voorkom je ongelukken in je zwembad in Spanje?

door admin
Hoe voorkom je ongelukken in je zwembad in Spanje?

Spanje kent een lange zomer, waar miljoenen toeristen op afkomen. Die miljoenen toeristen verpozen zich bovenal aan of in de buurt van de erg lange kustlijn en verblijven vaak in huizen of appartementencomplexen met zwembaden. Heel veel water dus waarin ook ongelukken kunnen gebeuren. Elk jaar verschijnen er voorlichtingscampagnes van verschillende overheden om die ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Hier volgt de belangrijkste informatie en een aantal tips.

Omheining en badmeester

Voor zwembaden voor gemeenschappelijk gebruik gelden regels die de veiligheid voor de omwonenden garanderen. Er moet bijvoorbeeld een omheining omheen van minimaal 1,22 meter hoog met een poort die automatisch sluit en alleen geopend kan worden door bevoegden. Enkele regio’s, waaronder Madrid, stellen een ‘vigilante’ of ‘socorrista’ (badmeester) verplicht bij elk gemeenschappelijk zwembad. Andere regio’s, zoals Valencia of Catalonië, doen dit alleen wanneer een zwembad  groter is dan 200 vierkante meter. Weer andere regio’s kijken naar het aantal woningen dat bij een urbanisatie hoort om te bepalen of een badmeester verplicht is.

Eigen zwembad

Anders is dat in je eigen tuin. Daar dien je zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Zwembaden hebben namelijk een grote aantrekkingskracht op jonge kinderen, ook als het geen tijd is om te zwemmen. Het heldere blauwe water kan er erg aantrekkelijk uitzien voor actieve peuters of zelfverzekerde kleuters. Het gevaar is dat kinderen binnen enkele minuten voor het toeziend oog van volwassenen onder water kunnen verdwijnen. Het gebeurt vrijwel dagelijks. Verdrinking is de tweede belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen van 1 tot 4 jaar.

Van deze gruwelijke ongelukken spelen de meeste zich af in thuiszwembaden. En daar zijn er nogal wat van in Spanje en in alle soorten en maten. Een dergelijk onheil is gelukkig af te wenden als je een aantal maatregelen in acht neemt. Er zijn verschillende manieren om kinderen het hele jaar door veilig te houden in de buurt van zwembaden, bubbelbaden, jacuzzi’s in eigen tuin, bij de buren of tijdens een vakantie.

Tussen 2013 en 2015 vond 58% van de gemelde verdrinkingen van kinderen onder de 4 jaar in Spanje plaats in een zwembad of spa bij hen thuis. De meeste kinderen verdronken toen ze (weg) uit hun huizen dwaalden en in een zwembad vielen waar geen omheining of afdekking was geïnstalleerd. Ze gingen de deur uit of klommen via een raam om bij het zwembad te komen. Bij verdrinkingen van kleine kinderen bleek dat bijna 70 procent van de kinderen naar verwachting niet in of rond het zwembad zouden zijn. Toch werden ze gevonden in het water.

Veiligheidshekken

Het is aangetoond dat veiligheidshekken voor zwembaden de meest effectieve manier zijn om te voorkomen dat jonge kinderen verdrinken. Houd daarbij wel in de gaten dat het hek niet te beklimmen is voor kleine voetjes en dat er geen voorwerpen in de buurt zijn, zoals terrasmeubilair of speeltoestellen die uw kind kan gebruiken om over het hek te klauteren. Gaat het om een hek met verticale staven zorg er dan voor dat de afstand daartussen niet meer dan 10 centimeter is. Dit houdt ook kleine huisdieren veilig. Het hek moet bovendien een automatische vergrendeling hebben en een poort die alleen naar buiten opent vanuit het gebied waar het zwembad zich bevindt. De ontgrendeling moet minstens 1,37 meter boven de grond zijn.

Alarm

Naast het veiligheidshek kunnen alarmen extra veiligheid bieden rond het zwembad. Zorg ervoor dat ze werken en nieuwe batterijen hebben. Zwembadalarmen kunnen rimpelingen op het wateroppervlak detecteren en geluid om te waarschuwen dat iemand in het zwembad is gevallen. Zo een directe waarschuwing is hoognodig want kinderen kunnen binnen enkele seconden met slechts één plons verdrinken. Een alarm mag echter nooit een vervanging zijn voor een correct geïnstalleerd veiligheidshek rond het zwembad en andere voorzorgsmaatregelen.

Zwembadafdekkingen

Tot slot zijn zwembadafdekkingen die het hele zwembad goed afdekken zodat een kind er niet onder kan glijden ook een goed beveiligingsalternatief. Zorg er dan wel voor dat er geen stilstaand water op het dek staat. Kinderen kunnen namelijk verdrinken in minder dan 5,08 cm water. Automatische zwembadafdekkingen zijn vaak het veiligst en gemakkelijkst te gebruiken.

Onthoud: Zonnedrijvers (voor zwembadverwarming) en winterafdekkingen zijn geen veilige afdekkingen en kunnen zelfs het risico op verdrinking vergroten. Drijvende afdekkingen geven het zwembadoppervlak onterecht een solide uitstraling, zodat een jong kind kan grijpen naar bijvoorbeeld een bal die erop is gevallen en vervolgens in het water glijden.

Wat kunnen ouders nog meer doen?

Zelfs wanneer veiligheidsmaatregelen worden genomen, moeten ouders voorbereid zijn voor het geval kinderen het zwembad ongezien kunnen bereiken. Belangrijk is dat grotere kinderen die wel kunnen zwemmen je altijd waarschuwen voor ze gaan zwemmen en dat ze altijd de diepte van het water checken voordat ze erin duiken. Kleine kinderen die in het water of in de buurt van het water spelen kunnen het beste een zwemvest dragen in plaats van zwembandjes. Vertel ze dat ze niet langs de rand van het zwembad rennen. Zorg dat er altijd een vlotter is of een ander voorwerp dat kan worden gebruikt voor een redding. Houd kinderen altijd in het oog. Wijs één persoon aan als de ‘oppasser’ met als taak om alle kinderen en tieners die aan het zwemmen zijn of in de buurt van het zwembad spelen, in de gaten te houden, ook als ze kunnen zwemmen.

Zwembadafdekkingen van Dekobo

Meer weten over veilige zwembadafdekkingen? Kijk dan eens op de website van Dekobo, fabrikant van automatische zwembadafdekkingen, zo nodig op maat gemaakt. Dekobo is gevestigd in Pedreguer (Alicante) en levert door heel Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk