Sneeuw legt groot deel van Spanje plat

door admin
Sneeuw legt groot deel van Spanje plat

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT heeft de sneeuw ruim 350 wegen beïnvloedt, 61 wegen werden afgesloten voor verkeer en op 22 wegen die onderdeel uitmaken van het belangrijkste wegennet van Spanje waren sneeuwkettingen nodig. Op het vliegveld van Madrid-Barajas moesten maandag 70 vluchten worden geschrapt wegens het slechte weer. Er vielen tientallen treinverbindingen uit in Cantabrië en Catalonië en vooral bij de toegangswegen om Madrid te bereiken ontstonden lange files. Zo’n 50.000 leerlingen konden niet naar school. Via deze link van DGT kun je kijken hoe de staat van wegen bij jou in de buurt is. 

In de Catalaanse Pyreneeën viel zo’n dik pak sneeuw dat een groep van 43 minderjarigen vast kwam te zitten in Saldes in het noorden van Barcelona in een ingesneeuwd huis waar ze zaten voor een weekend weg. Ze zouden zondag terugkeren, maar zaten dinsdagochtend nog steeds in het huis. Mensen van het Rode Kruis zijn bij ze, ze hebben te eten en drinken en sneeuwschuivers zijn bezig de weg vrij te maken van sneeuw zodat ze in de loop van dinsdag alsnog naar huis kunnen.

De Spaanse weerdienst Aemet geeft zelfs een ‘aviso especial’ (speciale waarschuwing) uit voor sneeuw in het noorden en midden van het land tot op zijn minst vrijdag 9 februari. De weerdienst waarschuwt zelfs voor lawinegevaar in berggebieden in het noorden van Spanje. Her en der is er sprake van bijna een meter sneeuw die is gevallen in korte tijd. In grote delen van het binnenland van Spanje vanaf het midden tot het noorden toe ligt de minimumtemperatuur op 5 graden onder nul en tot zelfs -10 graden in hogergelegen gebieden in het oosten van het land. In het zuidwesten zullen de maximumtemperaturen niet ver boven de 5 graden uitkomen.

Aemet verwacht vrijdag 9 februari opnieuw de komst van een koufront met veel neerslag, dus ook sneeuw. Dus houd voorlopig muts en sjaal maar bij de hand als je in Spanje bent. 

Dit vind je misschien ook leuk